Te lody wiśniowe to jeden z przepisów, które powstały podczas współpracy z marką Sweet Family. Kwaśne wiśnie zawsze były dla mnie idealnym dodatkiem do słodkich deserów. Opiekane w cukrze trzcinowym są cudowne…
Lody możesz zrobić nawet nie posiadając specjalnej maszynki. Trzeba dobrze ubić śmietanę, aby nadać masie puszystości a potem wystarczy raz na jakiś czas dokładnie wymieszać zamarzającą mieszaninę.
SKŁADNIKI NA LODY WIŚNIOWE:
- ½ kg wiśni bez pestek (mrożone lub w sezonie świeże)
- 8 łyżek cukru trzcinowego
- 250 ml śmietanki 36% mocno schłodzonej
- 2 jajka mocno schłodzone
PRZYGOTOWANIE:
- Wiśnie wyłóż na małą blaszkę lub do płaskiego naczynia żaroodpornego, następnie posyp 3 łyżkami cukru i piecz w temperaturze 200°C co jakiś czas mieszając. Czas pieczenia jest uzależniony od zawartości wody w owocach. Wiśnie powinny się “przesmażyć”.
- Owoce przestudź, a następnie wstaw do zamrażalnika.
- Sparz wrzątkiem skorupki jajek i oddziel żółtka od białek.
- Żółtka utrzyj z 4 łyżkami cukru na puszystą, gładką masę. Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając 1 łyżkę cukru.
- Ubij na sztywno śmietanę kremówkę.
- Połącz i delikatnie wymieszaj: bitą śmietanę, pianę z białek oraz utarte żółtka. Na koniec dołóż wiśnie i ponownie wymieszaj. Część owoców, możesz wyłożyć na wierzch, zmrożonych lodów.
- Masę schłodź w maszynie do lodów – jeśli jej nie posiadasz, przełóż ją do zamykanego pojemnika i odstaw na kilka godzin do zamrażarki, co jakiś czas dokładnie zamieszaj.