Prosty deser z mascarpone z chrupiącymi dodatkami: prażonymi orzechami laskowymi oraz chrupiącym karmelem własnej produkcji. Ten przepis to moje zgłoszenie na pierwsze zadanie w konkursie dla blogerów kulinarnych Bloger Chef. Wczoraj przedstawiłam Wam przepis na danie główne, dzisiaj mój autorski przepis na deser.
SKŁADNIKI NA DESER Z MASCARPONE:
- 50 dkg serka mascarpone
- 3 łyżki słodkiej śmietany
- 10 dkg orzechów laskowych
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego jasnego
PRZYGOTOWANIE:
- Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku. Wystudzić i potem rozdrobnić.
- Cukier stopić na niedużej patelni. Powinien się on całkowicie rozpuścić. Należy bardzo uważać bo jest bardzo gorący. Karmel szybko rozprowadzić na papierze jak najcieńszą warstwą. Zostawić do wystudzenia i potem rozdrobnić.
- Część karmelu można wykorzystać na przygotowanie ozdób. Takie esy-floresy z nitek karmelowych bardzo łatwo można potem przenieść na gotowy deser.
- Serek delikatnie wymieszać ze śmietaną, dodać rozdrobnione orzechy i połamany karmel.
- Ponownie wymieszać, przełożyć do pucharków, ozdobić i podawać.
9 komentarzy
Cudo!
O mamo, co za obłędny deser!
*_*
zawsze podziwiałam te ozdoby z karmelu, są fantastyczne do podkreślenia takiego pysznego deseru
Veronico, takie ozdoby są banalnie proste
Fenomenalna słodkość ; ) I pięknie podana ; ) chciałbym żeby ktoś postawił przede mną taki pucharek ; )
Deser wygląda bardzo profesjonalnie!
Pięknie wygląda ta dekoracja z karmelu 🙂
Dziś podejme próbę, zeby w Gniewinie wiedziec co robię. Ale tak dla fanu trochę pozmieniam: ubiję smietanę przed dodaniem, część karmelu zrobię płynnego i po schłodzeniu deseru poleję go płynnym karmelem 😉
pozdrawiam i do zobaczenia
Bartek