To taki mały prezencik zamiast bukietu żywych kwiatów…
SKŁADNIKI NA CIASTO:
(na tortownicę 18-20 cm)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia WINIARY
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem.
- Oddziel żółtka od białek.
- Mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia
- Białka ubij na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawaj po łyżce cukier, na koniec dodaj żółtka.
- Do sztywnej piany dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz w temperaturze 170 stopni 20 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem – powinien być suchy.
- Po ostudzeniu biszkopt przekrój na dwa lub trzy blaty.
- Złóż tort: na blacie rozłóż część kremu czekoladowo-wiśniowego, na to wyłóż część kremu z bitej śmietany. Czynności powtórz, wierzch i boki ozdób kremem śmietanowym.
SKŁADNIKI NA KREM WIŚNIOWO-CZEKOLADOWY:
- 1/2 szklanki wiśni w alkoholu
- 1/2 szklanki kremu czekoladowego
- 3 łyżki wódki
- Wymieszaj wszystkie składniki.
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:
- 500 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki
- opakowanie bitej śmietany WINIARY
- 2 łyżki cukru pudru
- Kremówkę ubij na sztywno razem z proszkiem bitej śmietany. Dodatek proszku usztywni i utrwali na dłużej bitą śmietanę.
- Pod koniec dodaj cukier puder.
PRZYGOTOWANIE ŻYWYCH KWIATÓW:
Przede wszystkim – nie jest to trudne. Naprawdę byłam zaskoczona jak prosto przygotować tak piękne ozdoby. Ja na pierwszy ogień wzięłam róże oraz moje ukochane eustomy i to właśnie one wylądowały finalnie na torcie. Do przygotowania potrzebujemy białko jaja oraz drobny cukier, choć ten można pominąć.
- Skorupkę jajka sparz wrzątkiem.
- Oddziel białko od żółtka. Białko roztrzep, bez ubijania piany.
- Główki kwiatków poucinaj z około centymetrową łodyżką.
- Używając pędzelka każdego kwiatka posmaruj dokładnie białkiem. Nie zapomnij o łodyżkach, szczególnie o miejscu cięcia, zabezpieczy to przed wysychaniem.
- Delikatnie posyp drobnym cukrem, odłóż na matę lub papier.
Kwiaty można ułożyć na torcie od razu, ale można przygotować je dzień wcześniej. Świeżość zachowują do 2-3 dni. Moje po 48 godzinach wyglądają idealnie.