SPAGHETTI Z KREWETKAMI

Przepyszne spaghetti z krewetkami

Taki obiad ma wiele zalet: jest zdrowy, szybko się go robi, ale przede wszystkim jak smakuje. Przepyszne spaghetti z krewetkami, z makaronem z mąki pełnoziarnistej, a do tego fasolka szparagowa. Otwórzcie podczas gotowania białe wytrawne wino, dodajcie szklaneczkę do krewetek, a resztę wysączcie z tym cudownym daniem.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

SKŁADNIKI NA SPAGHETTI Z KREWETKAMI:

  • 50 dkg krewetek gotowanych
  • 50 dkg fasolki szparagowej
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • parmezan do posypania
  • sól, pieprz
  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti z mąki pełnoziarnistej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Fasolkę ugotować na parze al dente.
  2. Krewetki (jeśli są zamrożone) wyrzucić na sito i przepłukać gorąca wodą.
  3. Natkę posiekać, czosnek posiekać.
  4. Makaron ugotować al dente, przed odcedzeniem odlać do niewielkiego kubeczka trochę wody, w której gotował się makaron .
  5. Na dużej patelni „przesmażyć” bez tłuszczu czosnek, dodać krewetki i na mocnym ogniu odparować nadmiar wody, zalać winem i dusić 5 minut.
  6. Dodać fasolkę, natkę pietruszki oraz makaron i dokładnie wymieszać. Jeśli jest zbyt gęste można podlać woda z gotowania makaronu.
  7. Podawać posypane parmezanem.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz