Zupa meksykańska, która nie do końca jest zupą. To bardziej gulasz lub potrawka: mięso i dużo różnych warzyw. Doprawiamy według uznania – moja była dość pikantna. Przepis na to danie otrzymałam od Marzeny – tej od boskich ciasteczek. Świetnie się sprawdziło jako główne gorące danie Sylwestrowego wieczoru. Bardzo proste w wykonaniu, należy tylko przestrzegać kolejności dodawania produktów i nie przyspieszania całego procesu. Podane ilości są na naprawdę sporą imprezę, ale warto zrobić od razu większą ilość – odgrzewanie nie ujmuje smaku, a okazało się, że chętnych nie brakowało.
ZUPA MEKSYKAŃSKA – SKŁADNIKI:
- główka czosnku
- 2 cebule
- 1/3 szklanki oliwy
- 1-1,5 kg fileta z indyka
- 2 spore marchewki
- 1/2 sporego selera
- czerwona papryka (ja dałam dwie)
- 4-8 pieczarek
- duży por (bez zielonej części)
- 1-2 cukini (może też być kabaczek)
- koncentrat pomidorowy (200 g)
- puszka ciecierzycy
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy, opcjonalnie
- gotowy sos typu meksykańskiego (1 lub 2 słoiki)
- sól, pieprz, papryka słodka, chili
- natka pietruszki do posypania, opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE:
- Należy zachować kolejność dodawania składników, obranie i pokrojenie kolejnych pozwala na odpowiednie podsmażenie się tych dodanych wcześniej, W razie potrzeby można podlewać wodą.
- Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu lub garnku z grubym dnem. Wrzucić cebulę i czosnek, posolić i zeszklić tak aby naprało lekko złotego koloru.
- Filet opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę lub w paseczki – wrzucić do rondla i obsmażyć ze wszystkich stron.
- Obrać marchew i seler, pokroić w kostkę lub cienkie paseczki – wrzucić do rondla, smażyć od czasu do czasu mieszając. Ewentualnie dosolić.
- Opłukać paprykę, pokroić ją w kostkę lub w paseczki.
- Pieczarki obrać i pokroić w plastry.
- Paprykę i pieczarki wrzucić do rondla, smażyć od czasu do czasu mieszając.
- Pora oczyścić pokroić w plasterki i wrzucić do rondla.
- Cukinię opłukać pokroić w ćwierć plasterki – wrzucić do rondla, smażyć od czasu do czasu mieszając.
- Dodać koncentrat pomidorowy, odsączoną kukurydzę, fasolę i cieciorkę oraz sos meksykański.
- Doprawić według smaku i dusić kilka minut na wolnym ogniu, tak aby smaki się połączyły.
- Można dodać więcej wody jeśli chcemy uzyskać bardziej zupową konsystencję.
3 komentarze
mmm :)) zamiast gotowego sosu meksykańskiego polecam wykonanie własnego, na bazie świeżych lub puszkowanych pomidorów z dużym dodatkiem kuminu 🙂
Gęsta ta zupa.
uwielbiam ją 😀 mniami mniam i musi być dużo papryki