MAKARON Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Pesto z  rukolą i słonecznikiem na stałe u nas zagościło. Jak dla mnie nie ma nic lepszego od opieczonego chlebka posmarowanego tym specjałem. Jeśli połączycie pesto z makaronem macie gotowy przepis na lekki obiad, taki idealny do ogrodu czy na balkon w czasie słonecznych dni. Zapraszam na prosty makaron z fasolką szparagową oraz domowym pesto. Z pewnością przygotowując taki makaron możesz wykorzystać dowolne pesto.

SKŁADNIKI NA PESTO:

  • 2 garści rukoli
  • 1 garść słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól, do smaku
  1. Opłukaną i osuszoną rukolę zmiksować w blenderze z dodatkiem oliwy, słonecznika, czosnku i szczypty soli, na koniec doprawić do smaku solą.

SKŁADNIKI NA MAKARON Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ:

  • 1/2 opakowania makaronu fusilli
  • 1/2 kg mrożonej fasolki szparagowej
  • pesto
  • garść czarnych oliwek
  • kilka świeżych listków bazylii, do dekoracji
  • sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, najlepiej według instrukcji na opakowaniu.
  2. Fasolkę ugotować al dente na parze lub w osolonym wrzątku. Nabrać kubeczkiem trochę wody, w której gotuje się makaron i potem odcedzić go na sicie.
  3. Na dużą patelnię lub do dużego garnka wyłożyć pesto, podgrzać na wolnym ogniu, dodać fasolkę i makaron, podlać wodą z gotowania makaronu (jeśli będzie taka potrzeba) i delikatnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Przed podaniem posypać pokrojonymi oliwkami i posiekana bazylią.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz