Pesto z rukolą i słonecznikiem na stałe u nas zagościło. Jak dla mnie nie ma nic lepszego od opieczonego chlebka posmarowanego tym specjałem. Jeśli połączycie pesto z makaronem macie gotowy przepis na lekki obiad, taki idealny do ogrodu czy na balkon w czasie słonecznych dni. Zapraszam na prosty makaron z fasolką szparagową oraz domowym pesto. Z pewnością przygotowując taki makaron możesz wykorzystać dowolne pesto.
SKŁADNIKI NA PESTO:
- 2 garści rukoli
- 1 garść słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól, do smaku
- Opłukaną i osuszoną rukolę zmiksować w blenderze z dodatkiem oliwy, słonecznika, czosnku i szczypty soli, na koniec doprawić do smaku solą.
SKŁADNIKI NA MAKARON Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ:
- 1/2 opakowania makaronu fusilli
- 1/2 kg mrożonej fasolki szparagowej
- pesto
- garść czarnych oliwek
- kilka świeżych listków bazylii, do dekoracji
- sól, świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, najlepiej według instrukcji na opakowaniu.
- Fasolkę ugotować al dente na parze lub w osolonym wrzątku. Nabrać kubeczkiem trochę wody, w której gotuje się makaron i potem odcedzić go na sicie.
- Na dużą patelnię lub do dużego garnka wyłożyć pesto, podgrzać na wolnym ogniu, dodać fasolkę i makaron, podlać wodą z gotowania makaronu (jeśli będzie taka potrzeba) i delikatnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posypać pokrojonymi oliwkami i posiekana bazylią.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
Kupuję to!:)
Podoba mi się, zwłąszcza, że fasolka gotowana na parze. I jakie lekkie bez śmitan, zabielaczy, ton sera zółtego. Bardzo wiosennie!
Ależ zielone to danie. Fajny pomysł dla dbających o linię, tak jak ja w ostatnim czasie 😉 http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/