Mazurek kajmakowy na kruchym spodzie udekorowany różnymi bakaliami to w naszym domu najważniejsze ciasto wielkanocne. Nie było chyba roku w którym by go zabrakło. Zazwyczaj piekłam kilka mazurków z podwójnej porcji ciasta – w tym roku poprzestaliśmy na jednym. Trochę zmodyfikowałam tegoroczny przepis na samo ciasto, dodając do niego zmielonych migdałów i dzięki temu wyszło jeszcze bardziej kruche. Ja upiekłam spód – reszta to już profesjonalna robota mojej córki, dlatego tegoroczne mazurki to mazurki Marysi.
SKŁADNIKI NA MAZUREK KAJMAKOWY:
CIASTO:
- 300 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 250 g schłodzonego masła
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- otarta skórka z cytryny
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- Masło pokroić w drobną kostkę, śmietanę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, wszystko dokładnie przesiekać, a następnie szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około godzinę.
- Z ciasta uformować jednego większego lub dwa mniejsze mazurki. Przy formowaniu należy pamiętać aby zrobić rant (aby się nie zapadł, można ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę, która utrzyma rant).
- Piec w temperaturze 180 stopni C do ładnego zarumienienia, następnie ostudzić.
KAJMAK:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego lub puszka gotowej masy kajmakowej
- 75 g masła
- dowolne bakalie i suszone owoce, do dekoracji
- Zamkniętą puszkę gotować przez 2 godziny (puszka musi być przykryta wodą), a następnie, po ostudzeniu utrzeć z masłem.
- Na wystudzony spód wykładamy masę kajmakową i dekorujemy. Ja podczas dekoracji przede wszystkim stawiam na wszelkiego rodzaju bakalie i suszone owoce. Zdecydowanie unikam przystrajania krzyczącymi kolorami cukiereczkami.
Do masy kajmakowej można dodawać różnego rodzaju dodatki i w ten sposób otrzymamy różne mazurki, np.:
- CYTRYNOWY – skórka z cytryny z sokiem wyciśniętym z cytryny (do smaku)
- ORZECHOWY – uprażone na patelni rozdrobnione orzechy
- MIGDAŁOWY – uprażone na patelni rozdrobnione migdały
- CZEKOLADOWY – starta gorzka czekolada
- KOKOSOWY – wiórki kokosowe
3 komentarze
Marysia , ma rękę do mazurków , bardzo urodziwy
Margot z Kuchni Alicji
bardzo fajny Ci wyszedł!
super mazurkowy kurczak:)