Po świątecznych obżarstwach, mam dla Was coś lekkiego. Marchewka z groszkiem z nieco odmienionej, pikantnej wersji. To danie możecie zaserwować jako samodzielne danie, ale dla tych mięsożerców będzie stanowić niezły dodatek do porcji kurczaka, schabowego czy mielonego.
Skusicie się?
SKŁADNIKI – MARCHEWKA Z GROSZKIEM :
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 duży lub dwa mniejsze bataty, można też zastąpić ziemniakiem
- opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem marki Poltino
- puszka mleka kokosowego
- 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 3 łyżki oleju
- sól
- natka pietruszki lub kolendra do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę, czosnek i bataty obierz.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Bataty pokrój w kostkę 1-1,5 cm.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę z czosnkiem, oprósz solą i smaż kilka minut mieszając.
- Dodaj bataty i smaż do delikatnego zrumienienia. Bataty powinny zacząć mięknąć.
- Dodaj mleko kokosowe, mrożonkę Poltino oraz pastę curry (najlepiej początkowo mniejszą ilość).
- Ponownie oprósz solą i duś na mocnym ogniu do miękkości warzyw i znacznej redukcji mleka kokosowego.
- Na koniec dopraw solą i ewentualnie większą ilością pasty curry.
- Gotowe danie posyp posiekaną zieleniną.
- Możesz podać jako samodzielne danie lub dodatek do dowolnego mięsa lub ryby.