CZEKOLADOWE CIASTO Z KISZONĄ KAPUSTĄ

Podobne ciasto z kiszoną kapustą publikowałam tutaj prawie sześć lat temu. Wtedy w bardziej wypasionej wersji, bo z kremem i polewą. Potem wielokrotnie je robiłam jako zwykłego murzynka. Od dobrych kilku lat jest moim znakiem rozpoznawalnym gdy prezentuję bloga na różnych imprezach. A od prawie roku ciasto to pokazujemy i częstujemy nim, gdy wystawiamy się z Magazynem Kocioł. W czternastym numerze Kotła, przy okazji przedstawiania Gospodarstwa Sznajder, naszego lokalnego producenta kiszonek przepis upubliczniliśmy…

Jeśli obawiacie się tego nietypowego składnika, spieszę się z odpowiedzią. Smak jest niewyczuwalny, a kapusta nadaje ciastu wilgotność, tak jak w tradycyjnym murzynku dodatek dżemu. Mała uwaga – kapusta kiszona nie powinna być z dodatkiem kminku 🙂

SKŁADNIKI:

  • szklanki kiszonej kapusty
  • ½ szklanki kakao w proszku
  • 150 g masła
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • masło do posmarowania formy
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kapustę opłucz w zimnej wodzie, lekko odciśnij i drobno posiekaj. Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
  2. Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jajku, po łyżce przesianych składników i po trochę mleka. Na koniec wrzuć posiekaną kapustę i dokładnie wymieszaj.
  3. Spód tortownicy o średnicy 26 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem. Wylej przygotowaną masę i piecz około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
  4. Ciasto ostudź na kratce.

Gotowe, ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem, polać polewą lub przełożyć dowolnym kremem.

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz