Tort z kremem kawowym i bakaliami na urodziny mojej teściowej. Biszkopt oraz pyszne czekoladowe ciasto (wykorzystałam spód z ciasta z kremem jaśminowym) oraz dwa kremy do przełożenia: kawowy na zasmażce oraz orzechowo – migdałowy na bazie kaszy manny. Jest to mój pierwszy mój tort dekorowany cukrową masą plastyczną. Trochę się obawiałam bo to pierwszy raz, a impreza była zacna. Poczytałam o masach plastycznych i zdecydowałam się na tę „marcepanową” – wydała mi się mniej słodka. Zabawa była naprawdę znakomita- masa faktycznie zachowuje się jak plastelina, więc to co można zrobić z tortem to już tylko fantazja, cierpliwość i zręczne ręce – w tym moja córka okazała się niezastąpiona.
SKŁADNIKI NA TORT Z KREMEM KAWOWYM:
BISZKOPT:
- 6 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Mąki oraz proszek do pieczenia przesiać. Oddzielić białka od żółtek, następnie żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę, a białka z solą ubić na sztywna pianę.
- Do piany stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.
- Na koniec dodać mąkę i używając łyżki delikatnie połączyć wszystkie składniki (należy to robić powoli, ale ruchy trzeba wykonywać dość zamaszyste – tak aby wprowadzić do masy jak najwięcej powietrza).
- Masę wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy, piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni C, następnie ostudzić i podzielić na trzy równe krążki.
CIASTO CZEKOLADOWE:
- 1/4 szklanki kakao
- 6 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 10 dkg miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru (ja dałam ciemny)
- 2 jaja
- 3 łyżki śmietany kremówki
- opakowanie cukru waniliowego
- Mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao przesiać.
- Utrzeć masło z cukrami, dodać jaja i śmietanę, następnie wsypywać po trochę mąkę i ciągle ucierać do otrzymania gładkiej masy.
- Wyłożyć masę do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy, równomiernie rozprowadzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
- Piec 20 – 25 minut, następnie wyjąć i ostudzić. Ciemny placek nie wyszedł dość wysokie, żeby go kroić- został wykorzystany jako spód.
DO PRZEŁOŻENIA:
KREM KAWOWY:
- 30 dkg masła lub margaryny
- 25 dkg cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- szklanka bardzo mocnej kawy
- W rondelku rozpuścić 5 dkg masła, dodać mąkę i zrobić zasmażkę (składniki muszą się tylko połączyć – nie należy ich przyrumienić), następnie wlewać stopniowo kawę i dokładnie wymieszać, wystudzić.
- Utrzeć dokładnie masło z cukrem, dodać żółtka, a potem po łyżce ostudzonej zasmażki, utrzeć na puszystą, jednolita masę.
MASA BAKALIOWA:
- garść orzechów laskowych
- garść migdałów
- 1 szklanka mleka
- 2 czubate łyżki kaszy manny
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 – 1/2 szklanki rumu
- Zagotować mleko, wsypać kaszę i ugotować ją (wręcz rozgotować) ciągle mieszając, następnie ostudzić.
- Na patelni uprażyć orzechy i migdały, a gdy wystygną, pokroić lub posiekać maszynką.
- Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce kaszkę, na koniec dodać rum i posiekane bakalie, dokładnie wymieszać.
DO NASĄCZENIA:
- 1 1/2 szklanki naparu herbacianego
- 1/4 szklanki kukułki lub innego alkoholu
ZŁOŻENIE:
- Ciemny placek ułożyć na paterze, nasączyć i posmarować masą z bakaliami.
- Położyć jasny placek, nasączyć i posmarować masą kawową.
- Położyć jasny placek, nasączyć i posmarować masą z bakaliami.
- Położyć jasny placek, nasączyć i posmarować wierzch oraz boki masą kawową.
- Masą plastyczną ozdobić tort.
MASA PLASTYCZNA:
- 1 szklanka wody
- 12 dkg masła lub margaryny
- 1/4 kg mąki
- 1 olejek migdałowy
- 1 szklanka glukozy
- 1 kg (lub więcej) cukry pudru
- W rondlu zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i dokładnie rozmieszać.
- Masę trochę ostudzić, dodać glukozę, połowę cukru i dokładnie wymieszać. Dodać olejek i zacząć zagniatać dodając stopniowo cukier.
- Na początku masa dość mocno się klei – potem zaczyna się robić bardzo plastyczna, należy wyważyć kiedy cukru jest już dość (w żadnym wypadku nie należy wsypywać całego cukru od razu).
- Ja dodawałam barwniki płynne, każda łyżeczka barwnika, to kolejne wgniatanie cukru (do wybory są także barwniki w paście i w proszku – następnym razem wypróbuję właśnie takie).
3 komentarze
piekny tort zrobilas:)
dzięki
Śliczny tort, Twoja córka ma zręczne ręce 🙂