MAZUREK Z ORZECHAMI

Maślany mazurek z orzechami

Maślany mazurek z orzechami – połączenie słonego, kruchego ciasta ze słodką, maślaną masą i orzechami w karmelu…

Podoba się?

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 12 dkg solonego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 10 dkg orzechów włoskich
  1. Orzechy rozdrobnić.
  2. Mąkę, cukier i masło posiekać i szybko zagnieść ciasto.
  3. Ciasto wyłożyć do foremki tworząc niewielki rant, posypać rozdrobnionymi orzechami.
  4. Zapiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  1. Rodzynki zalać rumem (warto zrobić to nawet dzień wcześniej – nabiorą dzięki temu większego aromatu).
  2. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać robotem. Na podpieczone ciasto wyłożyć rodzynki, na wierzch rozłożyć masę maślaną.
  3. Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 20-25 minut.

DO OZDOBIENIA:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dkg orzechów włoskich
  1. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i wsypać połamane na większe kawałki orzechy.
  2. Prażyć kilka minut na wolnym ogniu.
  3. Orzechami ozdobić mazurek.
Maślany mazurek z orzechami
Maślany mazurek z orzechami

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz