Maślany mazurek z orzechami – połączenie słonego, kruchego ciasta ze słodką, maślaną masą i orzechami w karmelu…
Podoba się?
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 12 dkg solonego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 10 dkg orzechów włoskich
- Orzechy rozdrobnić.
- Mąkę, cukier i masło posiekać i szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto wyłożyć do foremki tworząc niewielki rant, posypać rozdrobnionymi orzechami.
- Zapiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 laski wanilii
- 1/2 szklanki rodzynek
- 3 łyżki rumu
- Rodzynki zalać rumem (warto zrobić to nawet dzień wcześniej – nabiorą dzięki temu większego aromatu).
- Pozostałe składniki dokładnie wymieszać robotem. Na podpieczone ciasto wyłożyć rodzynki, na wierzch rozłożyć masę maślaną.
- Ponownie wstawić do piekarnika i piec kolejne 20-25 minut.
DO OZDOBIENIA:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 10 dkg orzechów włoskich
- Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i wsypać połamane na większe kawałki orzechy.
- Prażyć kilka minut na wolnym ogniu.
- Orzechami ozdobić mazurek.
2 komentarze
Wygląda bajecznie ;D
Lauro!
Pragnę życzyć Tobie oraz Twojej rodzinie wspaniałych chwil w rodzinnym gronie,
dużo ciepła (zimno na dworze, że hoho!) i uśmiechu!