MINITORCIKI Z ŁOSOSIEM

Jakiś czas temu natrafiłam na laxtårta, czyli szwedzki tort na bazie chleba żytniego z twarogiem i łososiem. Zachwyciłam się nimi, są naprawdę niesamowite. Wpiszcie w wyszukiwarkę grafiki – sami zobaczycie. Szwedzkie torty w wersji wytrawnej robione są w bardzo wielu konfiguracjach. Są torty na bazie łososia lub innych ryb, krewetek, raków, ale również wędlin czy jajek. Jako dodatek świeże warzywa, zioła nieraz owoce. Przepięknie zdobione i niesamowicie zdrowe, a taki tort postawiony na stole zdecydowanie będzie największą jego ozdobą. Ja postanowiłam zrobić je w postaci małych przekąsek, do wzięcia na raz na talerzyk – zapraszam na minitorciki z łososiem. Oczywiście torciki możesz zrobić na kromeczkach dowolnej wielkości. Świetnie się też sprawdzą gotowe minikromeczki z pumpernikla.

SKŁADNIKI NA MINITORCIKI Z ŁOSOSIEM:

(na sześć torcików)

  • 25 dkg łososia wędzonego na zimno
  • 20 dkg białego tłustego sera
  • 1 łyżka majonezu (można pominąć)
  • 3-4 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • sól do smaku
  • 12 kromek żytniego razowego chleba
  • gałązka koperku do ozdoby
  • kilka plasterków cytryny do ozdoby
  • 2-3 łyżeczki czarnego kawioru
  • 2-3 łyżeczki czerwonego kawioru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Część łososia zostawić do ozdoby, najlepiej ukroić kilka cienkich plasterków. Resztę drobno posiekać.
  2. Koperek posiekać. Ser zmiksować, dodać majonez, koperek oraz posiekanego łososia, następnie wymieszać i doprawić solą do smaku.
  3. Z kromek chleba wykroić 12 okrągłych kromeczek (u mnie o średnicy 7 cm).
  4. Kromkę smarować przygotowaną masą, położyć drugą kromkę chleba i na wierzch warstwę masy. Boki i wierzch również posmarować masą. Do układania torcików można wykorzystać malutkie foremki z otwieraną obręczą.
  5. Wierzch udekorować kawiorem, plasterkami łososia, cytryną i gałązką koperku, następnie schłodzić.
Minitorciki z łososiem
Minitorciki z łososiem

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz