Tym razem: prosto, szybko, ale nie znaczy, że mniej smacznie. Pieczona dynia z dipem jest naprawdę rewelacyjnym pomysłem na przykład na kolację, ale można podać ją na imprezę bo jest świetna na ciepło ale też na zimno. Po wystygnięciu nie traci na smaku. My zakochaliśmy się w pieczonej dyni hokkaido i w różnych wersjach gości na naszym stole bardzo, bardzo często. Piekę jej zawsze dużo więcej, bo można ją wykorzystać do przygotowania puree czy sałatki. Można ją na następny dzień włożyć do pojemniczka i zabrać do pracy jako drugie śniadanie.
Pieczona dynia w wersji z czosnkowym sosem na bazie awokado i twarożku jest rewelacyjny . Ten duet jest stworzony dla siebie…
SKŁADNIKI – PIECZONA DYNIA:
- 1/2 dyni hokkaido
- oliwa z oliwek
- sól ziołowa lub sól i dowolne ulubione zioła
- Dynię opłukać, przekroić na pół i usunąć ze środka pestki, następnie miąższ pokroić w plastry grubości około 2 cm. Skropić oliwą, oprószyć solą ziołową, a na koniec ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
SKŁADNIKI NA DIP:
- 250 g twarożku
- 2 owoce awokado
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- sól
- Pomidory opłukać i pokroić w drobniutką kostkę. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Awokado rozkroić i łyżką wyjąć miąższ.
- Wymieszać wszystkie składniki, na koniec doprawić do smaku solą.
3 komentarze
smaka mi taka dynia zrobiła:)
Eee… z pewną nieśmiałością informuję Cię o moich nominacjach do So Sweet Blog Award i Versatile Blogger -> http://mama-kangurzyca.blogspot.com/2012/10/dziekuje.html
Zapraszam serdecznie do zabawy na Babylandii.
Do wygrania aż 5 zestawów "Gryzmołów" od Czuczu 🙂
Szczegóły tutaj:
http://babylandiaa.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-czuczu.html
Lub na Candy w którym do wygrania ciekawa książka dla dzieci i kilka dodatków 🙂
Jeśli macie ochotę wziać udział zaglądnijcie tutaj:
http://ksiazeczki-synka-i-coreczki.blogspot.com/2012/08/urodzinowe-candy.html
Z góry przepraszam za spam…
Pozdrawiam cieplutko