Takie cudowne młode ziemniaki z twarogiem i szparagami oraz wędzonym halibutem i nowalijkami w postaci rzodkiewek, szczypiorku oraz koperku przygotowywał szef Tobiasz w MrChef. To było jedno z pyszniejszych dań w tym projekcie.
Szparagi jeszcze są, młode ziemniaki już są, poszukajcie więc wędzonego halibuta i wypróbujcie…
SKŁADNIKI NA MŁODE ZIEMNIAKI Z TWAROGIEM, SZPARAGAMI I HALIBUTEM:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 500 g zielonych szparagów
- 500 g białego twarogu
- 250 g wędzonego halibuta lub innej dość tłustej wędzonej ryby
- po 1/2 pęczka szczypiorku, koperku oraz rzodkiewek (możesz wykorzystać po całym pęczku)
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 3-4 łyżki masła
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki oskrob, a także przygotuj szparagi – odetnij końcówki i obierz dolną część.
- Zagotuj wodę w sporym garnku, posól ją, wrzuć szparagi i gotuj około 2 minuty, następnie wyjmij łyżką cedzakową. Ostudź.
- W tej samej wodzie ugotuj ziemniaki.
- W tym czasie opłucz koperek, szczypiorek oraz rzodkiewkę, osusz.
- Koperek i szczypiorek drobno pokrój, natomiast rzodkiewki pokrój w ósemki. Odstaw.
- Ser rozgnieć widelcem, dodaj jogurt lub śmietanę, dodaj połowę szczypiorku z koperkiem, na koniec dopraw solą.
- Usuń z halibuta ości oraz skórę, podziel na mniejsze kawałki.
- Szparagi pokrój na ukośne około 2 centymetrowe kawałki. Pod koniec gotowania ziemniaków rozgrzej na patelni masło, dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz szparagi, na koniec oprósz solą i smaż kilka minut na wolnym ogniu.
- Ziemniaki odcedź, pokrój je na ćwiartki. Wyłóż je na duży półmisek. Obok wyłóż twarożek, dodaj szparagi, pokrojone rzodkiewki oraz halibuta, następnie posyp resztą szczypiorku i koperku. Podaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Jeden komentarz