Prosta, ale zaskakująca składnikami sałatka z młodych ziemniaków. Młode ziemniaczki, świeży ogórek, wędzony halibut oraz dip z liści rzodkiewek. Tego ostatniego u mnie zatrzęsienie, bo wysiane jakiś czas temu postanowiły zamiast w bulwy, pójść w zielone 🙂
Przepis przygotowałam do 40. numeru Magazynu Kocioł do działu z młodymi ziemniakami. Koniecznie zerknijcie do tego pięknego letniego wydania. Znajdziecie w nim poza młodymi ziemniakami przepisy z owocami jagodowymi oraz mnóstwo inspiracji na spotkania grilllowe. Zobaczycie co fajnego można wrzucić na ruszt, a także co fajnego można to tego podać.
Inna, bardziej wypasiona sałatka z młodymi ziemniaczkami i halibutem znajduje się tutaj. Jeśli chcecie obniżyć IG ziemniaków, ugotujcie je dzień wcześniej, a po kilku godzinach w lodówce idealnie będą nadawały się na smaczny i zbilansowany posiłek dla insulinoopornych oraz cukrzyków.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 600-750 g młodych ziemniaków
- 5-6 małych ogórków gruntowych
- 250 g wędzonego halibuta
- sól
- koperek do posypania, opcjonalnie
SKŁADNIKI NA DIP Z LIŚCI RZODKIEWKI:
- 2 garści listków rzodkiewek
- 1 awokado
- 1-2 łyżki skyru lub jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Młode ziemniaki wyszoruj, ugotuj w lekko osolonej wodzie, następnie odsącz i lekko ostudź. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Ogórki opłucz, osusz, pokrój za pomocą obieraczki do warzyw w długie, cienkie plastry.
- Halibuta obierz ze skóry, usuń ości.
- Składniki na dip zmiksuj, na koniec dopraw solą.
- Do miski włóż ziemniaki i ogórki, dołóż dip, wymieszaj. Na wierzch rozłóż kawałki halibuta, posyp koperkiem.