SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW Z HALIBUTEM

Sałatka ziemniaczana z halibutem

Prosta, ale zaskakująca składnikami sałatka z młodych ziemniaków. Młode ziemniaczki, świeży ogórek, wędzony halibut oraz dip z liści rzodkiewek. Tego ostatniego u mnie zatrzęsienie, bo wysiane jakiś czas temu postanowiły zamiast w bulwy, pójść w zielone 🙂

Przepis przygotowałam do 40. numeru Magazynu Kocioł do działu z młodymi ziemniakami. Koniecznie zerknijcie do tego pięknego letniego wydania. Znajdziecie w nim poza młodymi ziemniakami przepisy z owocami jagodowymi oraz mnóstwo inspiracji na spotkania grilllowe. Zobaczycie co fajnego można wrzucić na ruszt, a także co fajnego można to tego podać.

Inna, bardziej wypasiona sałatka z młodymi ziemniaczkami i halibutem znajduje się tutaj. Jeśli chcecie obniżyć IG ziemniaków, ugotujcie je dzień wcześniej, a po kilku godzinach w lodówce idealnie będą nadawały się na smaczny i zbilansowany posiłek dla insulinoopornych oraz cukrzyków.

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 600-750 g młodych ziemniaków
  • 5-6 małych ogórków gruntowych
  • 250 g wędzonego halibuta
  • sól
  • koperek do posypania, opcjonalnie

SKŁADNIKI NA DIP Z LIŚCI RZODKIEWKI:

  • 2 garści listków rzodkiewek
  • 1 awokado
  • 1-2 łyżki skyru lub jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Młode ziemniaki wyszoruj, ugotuj w lekko osolonej wodzie, następnie odsącz i lekko ostudź. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Ogórki opłucz, osusz, pokrój za pomocą obieraczki do warzyw w długie, cienkie plastry.
  3. Halibuta obierz ze skóry, usuń ości.
  4. Składniki na dip zmiksuj, na koniec dopraw solą.
  5. Do miski włóż ziemniaki i ogórki, dołóż dip, wymieszaj. Na wierzch rozłóż kawałki halibuta, posyp koperkiem.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz