Pyszna, pożywna zapiekanka z marchewką i ziemniakami. Idealna na taki mroźny dzień jak dziś. Marchew i ziemniaki w towarzystwie świeżego, aromatycznego tymianku podprawione smakiem zapiekanego sera pleśniowego.
Zapiekankę możesz przygotować jako dodatek do dowolnego mięsa, ale może z powodzeniem być samodzielnym, pełnym daniem. Podaj ją z czystym barszczem lub z kefirem czy kwaśnym mlekiem. Tę zapiekankę znajdziecie na stronie kotłowej, a już wieczorem szukajcie nowego numeru naszego Magazynu, gdzie tym razem w roli głównej soczewica i czekolada.
SKŁADNIKI:
- 250 g ziemniaków
- 250 g marchwi
- 2 jajka
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- opakowanie sera pleśniowego (u mnie z zielonym pieprzem)
- Marchew i ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce.
- Dodaj jajka, mąkę oraz posiekany tymianek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Ser pleśniowy pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do masy i wymieszaj.
- Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w temperaturze 190 stopni C 35-45 minut w zależności od grubości warstwy.
Zapiekanka z marchewką i ziemniakami może zostać podana jako dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie.
3 komentarze
na ten mróz pasuje perfekcyjnie 🙂
zapraszam do przygotowania 🙂
Zgodnie z przepisem dałem pół łyżeczki pieprzu i nie czułem nic innego poza nim 😉 Prócz tego ok.