Jeśli wytrwam i nie odpuszczę, będzie częściej lekko. Postaram się, żeby było równie dobro i zachęcająco… Dorsz pieczony z pomidorkami koktajlowymi na start. Prosty i bardzo smaczny obiad, ale takiego dorsza możecie podać też na kolację. Ja podałam go z czerwonym ryżem oraz rukolą i sałatą radicchio, świetnie będzie smakował z bagietką (na przykład taką) lub innym pieczywem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI – DORSZ PIECZONY Z POMIDORKAMI:
- 500 g świeżych filetów z dorsza bez skóry
- 250 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- kilka listków świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE:
- Rybę podziel na mniejsze kawałki, oprósz je solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Czosnek obierz i pokrój w cieniutkie plasterki. Rozrzuć równomiernie na rybie.
- Pomidorki opłucz, osusz. Pokrój na połówki i rozłóż na rybie.
- Całość skrop oliwą. Wierzch oprósz solą i pieprzem.
- Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz 30-40 minut.
- Posyp bazylią przed podaniem.