… czyli drożdżówka odrywana w kolejnej odsłonie. Tym razem do odrywania kuleczki – małe bułeczki z brązowym cukrem i cynamonem. Ten wypiek jest bardzo popularny w Stanach – podaje się go na śniadanie. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce „monkey bread” i znajdziecie mnóstwo przepisów na ten rodzaj pieczywa. Główną zasadą jest dzielenie przygotowanego ciasta drożdżowego na niewielkie kawałki, które formuje się w kulki, a następnie macza w roztopionym maśle i obtacza w cukrze i cynamonie. Najczęściej piecze się w dużej, okrągłej formie do babek z kominem. Ja piekłam chlebki z podwójnej porcji. Jedną wstawiłam do zwykłej prostokątnej formy, drugą właśnie w takiej babkowej z kominem. Zdecydowanie polecam tę drugą.
Ja wzorowałam się na tym przepisie – cynamon i brązowy cukier jako nieodzowne składniki małpiego chleba wzbogacone są dodatkowo o drobno krojone jabłka. Mój przepis troszkę zmodyfikowałam – między innymi dodałam jajka. Zrobiłam też trochę większe kuleczki niż w oryginale.
SKŁADNIKI NA MONKEY BREAD:
CIASTO:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 70 g masła
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 g drożdży
- 1 jajko
- Masło rozpuścić i przestudzić.
- Ciepłe mleko połączyć z miodem i cukrem, drożdżami oraz szklanką mąki, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki.
- Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
POLEWA:
- 1/2 kg obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
- 10 dkg masła
- 1 szklank brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- Masło rozpuścić i przestudzić.
- W miseczce wymieszać cukier i cynamon.
- Z ciasta formować kuleczki, każdą maczać w rozpuszczonym maśle, następnie obtaczać w cukrze z cynamonem.
- Jabłka podzielić na trzy części. Jedną trzecią jabłek rozłożyć na dnie blaszki. Połowę kuleczek rozłożyć na jabłkach, posypać kolejną częścią jabłek. Na wierzch rozłożyć drugą połowę kuleczek i potem resztę jabłek.
- Wierzch posmarować resztką masła, można też posypać cynamonem i cukrem.
- Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stopni C i piec przez 35-40 minut.
5 komentarzy
wspaniały , lubię takie chlebki do odrywania:)
ale dlaczego monkey?:P
mmm jak zwykle pyszności 🙂 zapraszam do mnie na rozdanie http://zwyczajnamama.blogspot.com/2012/11/krotkie-podsumowanie-i-niespodzianka.html
pysznie;) Kocham drożdżowe-mmmm;)
Dlaczego taka nazwa…? nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ten wypiek pojawił się gdzieś w okolicach lat 40-50 dwudziestego wieku w Stanach Zjednoczonych i tam jest najbardziej popularny.
Do mnie najbardziej przemawia porównanie spożywania tej drożdżówki do sposobu jedzenia przez małpki – czyli odrywania łapkami.