Przepis na ciasto drożdżowe dla wygodnych, to drożdżówka bez zagniatania, taka, która – jak zapewniła Marta – zawsze wychodzi.
Marta robi ją z owocami i kruszonką. Ja robiłam ją już kolejny raz według swojego pomysłu z dodatkiem suszonych owoców i pokrojonych orzechów. Drożdżówka jest niesamowicie lekka a dodatek bakalii bardzo ją wzbogaca.
Zobacz też inne propozycje na ciasta i wypieki na bazie drożdży.
DROŻDŻÓWKA BEZ ZAGNIATANIA – SKŁADNIKI:
- 3/4 kostki drożdży
- szklanka cukru
- szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka całe
- 3 żółtka
- 3 białka
- mleko (objętościowo tyle ile białka z dwóch całych jajek)*
- 1 łyżeczka soli
- cukier waniliowy
- 5 szklanek mąki
- 1,5 szklanki mieszanki suszonych owoców i posiekanych orzechów lub migdałów
* przy oddzielaniu 2 jajek, białka wybij do szklanki i odmierz dokładnie taką samą ilość mleka
PRZYGOTOWANIE:
- Do dużej miski wkładaj produkty warstwowo, według kolejności podanej w liście składników, przykryj, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Dokładnie wymieszaj, wyłóż na blachę i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto rośnie bardzo szybko – ostatnio stała w formie około pół godziny).
- Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie piecz 35-45 minut (w zależności od wielkości blaszki) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
8 komentarzy
u mnie w domu znamy go jako.. "drożdzówka Leniwiec".
ale kochamy ją i zajadamy często :]
Robię podobne, tylko na noc wkładam miskę z wszystkimi składnikami do lodówki.
Monika
też mam przepis na takie drożdżowe bez wyrabiania, bardzo go lubię:D
Nie rozumiem jak to jest z tymi jajkami czy te 2 jajka całe to oznacza również, że z łupinkami, a potem jeszcze trzy??? ciekawa zagadka 😉
Oczywiście te dwa bez łupinek :), potem jest podział na bo musisz dodać objętościowo tyle mleka ile wyniesie objętość tych trzech białek.
Pozdrawiam
Mam wyrobić te drożdże czy tak po prostu je wrzucić?
rozkrusz je i po prostu wrzuć