Mużdej przygotowywałam do jedenastego numeru Magazynu Kocioł. To było prawie dwa lata temu… Gdzieś zapodział się ten przepis i do teraz nie trafił na bloga. To bardzo prosty przepis na jajka gotowane na twardo maczane z sosie czosnkowym. Przepis pochodzi z książki „Bukowina ocalona od zapomnienia” z działu kulinarnego przygotowanego przez panią Cecylię Kazimierczak.
Mużdej w kuchni bukowińskiej, rumuńskiej czy mołdawskiej pojawia się jako marynata do mięs – to czosnek roztarty lub drobniutko posiekany z solą z dodatkiem oliwy lub oleju
SKŁADNIKI:
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki dobrego oleju
- 1 łyżka wody
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek rozcieramy z solą.
- Dodajemy olej i wodę i dokładnie mieszamy.
- Jajka podajemy z sosem czosnkowym w towarzystwie świeżego pieczywa.