DUSZONA MŁODA KAPUSTA Z FASOLĄ

Młoda kapusta z fasolą z puszki

Lekkie i pyszne danie na obiad lub kolację, czyli młoda kapusta z fasolą. Można pokusić się o samodzielne ugotowanie fasoli Jaś, ja jednak wykorzystałam gotowca z puszki. Ten przepis przygotowałam do 28 numeru Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ, do działu z potrawami w których można wykorzystać zapasy spiżarniane właśnie w postaci puszek.

Danie robi się bardzo szybko, wykorzystuje jeden garnek, więc to idealna potrawa na letnie dni, kiedy wolimy czas spędzać w ogródku niż w kuchni.

SKŁADNIKI – MŁODA KAPUSTA Z FASOLĄ:

  • 2 puszki białej fasoli Jaś lub 3/4 szklanki suchej fasoli
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 szklanki pomidorowej passaty
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jeśli korzystasz z suchej fasoli, namocz ją, najlepiej na noc. Ugotuj do miękkości.
  2. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Kapustę oczyść z zewnętrznych liści, pokrój, ale nie szatkuj.
  3. Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Oprósz solą i zeszklij.
  4. Kapustę posiekaj i dołóż do podsmażonej cebuli. Duś, aż zmięknie, podlewając co jakiś czas passatą.
  5. Dodaj fasolę razem z zalewą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś 10-15 minut, aby smaki się połączyły.

Nie przepadasz za myciem naczyń? Jeśli tak, to polecam inne dania jednogarnkowe.

Zobacz także...

Zostaw komentarz