Lekkie i pyszne danie na obiad lub kolację, czyli młoda kapusta z fasolą. Można pokusić się o samodzielne ugotowanie fasoli Jaś, ja jednak wykorzystałam gotowca z puszki. Ten przepis przygotowałam do 28 numeru Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ, do działu z potrawami w których można wykorzystać zapasy spiżarniane właśnie w postaci puszek.
Danie robi się bardzo szybko, wykorzystuje jeden garnek, więc to idealna potrawa na letnie dni, kiedy wolimy czas spędzać w ogródku niż w kuchni.
SKŁADNIKI – MŁODA KAPUSTA Z FASOLĄ:
- 2 puszki białej fasoli Jaś lub 3/4 szklanki suchej fasoli
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 2 szklanki pomidorowej passaty
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 4 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
- Jeśli korzystasz z suchej fasoli, namocz ją, najlepiej na noc. Ugotuj do miękkości.
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Kapustę oczyść z zewnętrznych liści, pokrój, ale nie szatkuj.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Oprósz solą i zeszklij.
- Kapustę posiekaj i dołóż do podsmażonej cebuli. Duś, aż zmięknie, podlewając co jakiś czas passatą.
- Dodaj fasolę razem z zalewą oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś 10-15 minut, aby smaki się połączyły.
Nie przepadasz za myciem naczyń? Jeśli tak, to polecam inne dania jednogarnkowe.