Ta książka trafiła na moją półkę w ostatni weekend dzięki uprzejmości cioci i wujka. W ramach porządków ciocia wygrzebała kilka ciekawych pozycji, które należały do „babci” Marysi – jej teściowej. Kobiety, która zawsze mi imponowała swoją pracowitością i niezwykłym zorganizowaniem – tym bardziej cieszy mnie fakt „odziedziczenia” po niej czegokolwiek.
Autorkę – Irenę Gumowską już Wam przedstawiałam. Recenzję jej książki Bądź zdrów, smacznego! możecie przeczytać tutaj. Pani Irena była propagatorką zdrowego żywienia. Była autorką i współautorką wielu książek i publikacji o tematyce kulinarnej. Lekki język i mnóstwo ciekawostek zawartych w tekstach sprawiają, że czyta się ją niezwykle fajnie. To książki, po które można sięgać z półki co jakiś czas i zawsze znajdzie się w nich coś ciekawego.
Od ananasa do ziemniaka to leksykonowe zestawienie informacji o różnych produktach spożywczych. Jednak nie jest to sucha, encyklopedyczna wiedza, lecz niezwykle ciekawe felietony w wersji mini uzupełnione o informacje o wartościach odżywczych oraz przepisy kulinarne.
Przepisy są niezwykle ciekawe, a biorąc pod uwagę, że to książka z 1970 roku to naprawdę niezwykła gratka było mieć zestaw pomysłów praktycznie z całego świata. Zresztą te przepisy w dobie internetu nadal będą dla każdego kto kocha jedzenie świetną bazą tworzenia czarów w kuchni.
Gdzie znajdziecie takie przepisy na cebulę: Zupa cebulowa paryska, Zupa cebulowa a la Stanislaus, Cebula po szwajcarsku, Mussaka z cebuli, Zapiekanka cebulowa, Potrawa pasterska, Cebula w cieście drożdżowym, Paszteciki z cebuli, Cebula z pomidorami, Cebula na jarzynkę. Czy wiecie kto pierwszy zaczął pić herbatę? A czy wiecie co to takiego rzewień… na pewno znacie ten cudowny owoc, tylko nie wiecie, że rabarbar ma też takie mało znane imię…
Książki nie znajdziecie w księgarniach, ale dostępna jest w antykwariatach, co jakiś czas pojawia się również na allegro.
OD ANANASA DO ZIEMNIAKA – Mały leksykon produktów spożywczych
Autor: Irena Gumowska,
Wydawnictwo Związkowe CRZZ – Warszawa 1970