Lody malinowe już pojawiały się na Cafe Babilon w formie pysznego sorbetu ze świeżych malin z dodatkiem białego wytrawnego wina. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, ekspresowe lody malinowe dosłodzone ksylitolem, przygotowane na jedwabistym tofu. Bez mleka i bez cukru.
Pokochałam delikatny serek tofu. Pisałam już o nim – jedwabiste tofu idealnie nadaje się do przygotowania wszelkich deserów, jest takim zastępcą śmietanki. Wykorzystanie mrożonych malin pozwala na przygotowanie lodów bez oczekiwania na ich schłodzenie. Deser można serwować bezpośrednio po zmiksowaniu.
SKŁADNIKI:
- opakowanie twarożku tofu (tofu soft)
- 400 g mrożonych malin
- ksylitol do smaku
- Mocno schłodzone tofu zmiksuj razem z mrożonymi malinami, w razie potrzeby dosłódź ksylitolem.
- Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, ewentualnie odstaw na kilkanaście minut do zamrażarki.