KREWETKI W MAŚLE CZOSNKOWYM

To danie to próba odtworzenia czegoś, co wiele lat temu skradło nasze serca, a raczej żołądki. Po podawane w jednym z wrocławskich „chińczyków” krewetki w maśle czosnkowym z dodatkiem pora i białych grzybów, jeździliśmy z drugiego końca miasta. Lokal zniknął, a mi na szczęści udało się stworzyć coś co jest bardzo podobne. Przepis przygotowałam specjalnie do wiosennego numeru Magazynu Kocioł, w którym rządzą por i majonez.

Jeśli spodobała Ci się ceramika, na której zaprezentowane jest danie, nieśmiało przekazuję – to moje dzieło 🙂 – zapraszam do obserwowania mojej nowej działalności.

SKŁADNIKI NA KREWETKI W MAŚLE CZOSNKOWYM:

  • 20 dużych krewetek bez pancerzy (świeżych lub mrożonych)
  • 3 pory (biała część i kawałek zielonej)
  • ½ główki czosnku
  • 1 duży suszony biały grzyb chiński (trzęsak, śnieżne ucho) 
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mrożone krewetki wyłóż na sito, odstaw do rozmrożenia.
  2. Grzyba zalej wodą, odstaw na 30-60 minut. Śnieżne ucho w tym czasie powinno napęcznieć i zdecydowanie się powiększyć.
  3. Grzyba odsącz na sitku, wytnij małym nożykiem ciemny ogonek, następnie podziel na mniejsze kawałki. Pory oczyść i pokrój w półplasterki, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  4. Na dużej patelni rozgrzej masło z olejem, włóż pokrojonego pora, oprósz solą i smaż aż zmięknie. Dodaj czosnek i chwilę razem smaż, uważając aby nie przypalić czosnku.
  5. Włóż grzyby, następnie dopraw solą i na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, smaż 6-8 minut. Na koniec dodaj krewetki i smaż, aż zmienią kolor na różowy.
  6. Danie podaj z ryżem oraz ulubioną surówką, świetnie będzie też smakować z chrupiącą bagietką.
Krewetki w maśle czosnkowym
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz