To danie to próba odtworzenia czegoś, co wiele lat temu skradło nasze serca, a raczej żołądki. Po podawane w jednym z wrocławskich „chińczyków” krewetki w maśle czosnkowym z dodatkiem pora i białych grzybów, jeździliśmy z drugiego końca miasta. Lokal zniknął, a mi na szczęści udało się stworzyć coś co jest bardzo podobne. Przepis przygotowałam specjalnie do wiosennego numeru Magazynu Kocioł, w którym rządzą por i majonez.
Jeśli spodobała Ci się ceramika, na której zaprezentowane jest danie, nieśmiało przekazuję – to moje dzieło 🙂 – zapraszam do obserwowania mojej nowej działalności.
SKŁADNIKI NA KREWETKI W MAŚLE CZOSNKOWYM:
- 20 dużych krewetek bez pancerzy (świeżych lub mrożonych)
- 3 pory (biała część i kawałek zielonej)
- ½ główki czosnku
- 1 duży suszony biały grzyb chiński (trzęsak, śnieżne ucho)
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Mrożone krewetki wyłóż na sito, odstaw do rozmrożenia.
- Grzyba zalej wodą, odstaw na 30-60 minut. Śnieżne ucho w tym czasie powinno napęcznieć i zdecydowanie się powiększyć.
- Grzyba odsącz na sitku, wytnij małym nożykiem ciemny ogonek, następnie podziel na mniejsze kawałki. Pory oczyść i pokrój w półplasterki, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Na dużej patelni rozgrzej masło z olejem, włóż pokrojonego pora, oprósz solą i smaż aż zmięknie. Dodaj czosnek i chwilę razem smaż, uważając aby nie przypalić czosnku.
- Włóż grzyby, następnie dopraw solą i na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, smaż 6-8 minut. Na koniec dodaj krewetki i smaż, aż zmienią kolor na różowy.
- Danie podaj z ryżem oraz ulubioną surówką, świetnie będzie też smakować z chrupiącą bagietką.