OMLETY BISZKOPTOWE Z CZARNYMI PORZECZKAMI

Zapraszam dzisiaj na słodkie, mega lekkie omlety biszkoptowe. Sprawdzą się zarówno jako propozycja na słodkie śniadanie, ale też jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Omleciki podałam z delikatnym kremem z czarnymi porzeczkami na bazie serka mascarpone.

SKŁADNIKI NA OMLETY:

  • 2 jajka L
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 50 g mąki pszennej tortowej

SKŁADNIKI NA KREM:

PRZYGOTOWANIE:

  1. Porzeczki wysp na sitko.
  2. Blaszki od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
  3. Oddziel żółtka od białek. Przesiej mąkę.
  4. Białka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania wsypuj po trochę cukier. Na koniec dodaj żółtka.
  5. Do ubitej piany wsyp mąkę i kolistym ruchem wmieszaj mąkę.
  6. Na papierze wykładaj po około 2 łyżki ciasta formując okrągłe placuszki. Zachowaj odstępy.
  7. Wstaw do piekarnika na około 10 minut.
  8. Po upieczeniu każdego omleta delikatnie złóż na pół. Najlepiej zrobić to odrywając lub odcinając papier na którym placuszek leży. Po lekkim przestudzeniu papier bez problemu odchodzi.
  9. Utrzyj mascarpone z cukrem. Dodaj porzeczki, wymieszaj lekko rozgniatając część owoców.
  10. Kremem przekładaj ostudzone omlety.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz