Zapraszam dzisiaj na słodkie, mega lekkie omlety biszkoptowe. Sprawdzą się zarówno jako propozycja na słodkie śniadanie, ale też jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Omleciki podałam z delikatnym kremem z czarnymi porzeczkami na bazie serka mascarpone.
SKŁADNIKI NA OMLETY:
- 2 jajka L
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 50 g mąki pszennej tortowej
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 g serka mascarpone
- 1,5 szklanki czarnych porzeczek marki Poltino
- 2-3 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Porzeczki wysp na sitko.
- Blaszki od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
- Oddziel żółtka od białek. Przesiej mąkę.
- Białka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania wsypuj po trochę cukier. Na koniec dodaj żółtka.
- Do ubitej piany wsyp mąkę i kolistym ruchem wmieszaj mąkę.
- Na papierze wykładaj po około 2 łyżki ciasta formując okrągłe placuszki. Zachowaj odstępy.
- Wstaw do piekarnika na około 10 minut.
- Po upieczeniu każdego omleta delikatnie złóż na pół. Najlepiej zrobić to odrywając lub odcinając papier na którym placuszek leży. Po lekkim przestudzeniu papier bez problemu odchodzi.
- Utrzyj mascarpone z cukrem. Dodaj porzeczki, wymieszaj lekko rozgniatając część owoców.
- Kremem przekładaj ostudzone omlety.
Jeden komentarz
Wyglądają cudownie. 🙂