Produkcji ogórków ciąg dalszy… Tym razem ogórki z chili, na ostro. Podobnych wersji w internecie krąży całe mnóstwo. Raz są to ogórki chili, raz po meksykańsku, a tak naprawdę powinny być po koreańsku – jak dla mnie najbardziej przypominają kimchi.
Zwał, jak zwał – dla mnie te ogóreczki są po prostu idealne. Dość ostre o delikatnym słodkawym posmaku. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do grilla.
Można jeść już po kilku godzinach od zrobienia.
SKŁADNIKI NA OGÓRKI Z CHILI:
- 3 kg ogórków
- 3 płaskie łyżki soli
- 2 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1 główka czosnku
- 6 łyżek oleju
- ok. 5 cm kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie)
- 1 szklanka octu 10 %
- 1 szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE:
- Ogórki dokładnie opłukać, odkroić końcówki i pokroić w ok. 1 centymetrowe plastry. Zasypać solą, dokładnie wymieszać i odstawić na 6 godzin. Ogórki odcedzić.
- Czosnek i imbir obrać. Czosnek rozgnieść, wymieszać z olejem, pokrojonym imbirem i chilli, dodać do ogórków i dokładnie wymieszać. Rozłożyć w słoikach.
- Zagotować ocet i rozpuścić w nim cukier, gorącym zalać ogórki.
- Pasteryzować 5-7 minut. Tych które mają być do bezpośredniego spożycia nie pasteryzujemy, po dwóch dniach przestawiamy w chłodne miejsce.
Inne przepisy na przetwory znajdziesz tutaj.
4 komentarze
Uwielbiam ogóry, a takie z chili i imbirem muszą być pyszne. 😉
gdzie jest woda bo sam ocet i cukier to zamało na zalanie Tadeusz
Tadeuszu, jeśli wolisz łagodniejszy smak, do zalewy octowej dodaj wodę, którą odlewa się po odstaniu ogórków.
Robiłam. Pyszne zwłaszcza do grilla 🙂