OGÓRKI Z CHILI I IMBIREM

Produkcji ogórków ciąg dalszy… Tym razem ogórki z chili, na ostro. Podobnych wersji w internecie krąży całe mnóstwo. Raz są to ogórki chili, raz po meksykańsku, a tak naprawdę powinny być po koreańsku – jak dla mnie najbardziej przypominają kimchi.

Zwał, jak zwał – dla mnie te ogóreczki są po prostu idealne. Dość ostre o delikatnym słodkawym posmaku. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do grilla.

Można jeść już po kilku godzinach od zrobienia.

SKŁADNIKI NA OGÓRKI Z CHILI:

  • 3 kg ogórków
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżeczki sproszkowanego chili
  • 1 główka czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • ok. 5 cm kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie)
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 1 szklanka cukru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ogórki dokładnie opłukać, odkroić końcówki i pokroić w ok. 1 centymetrowe plastry. Zasypać solą, dokładnie wymieszać i odstawić na 6 godzin. Ogórki odcedzić.
  2. Czosnek i imbir obrać. Czosnek rozgnieść, wymieszać z olejem, pokrojonym imbirem i chilli, dodać do ogórków i dokładnie wymieszać. Rozłożyć w słoikach.
  3. Zagotować ocet i rozpuścić w nim cukier, gorącym zalać ogórki.
  4. Pasteryzować 5-7 minut. Tych które mają być do bezpośredniego spożycia nie pasteryzujemy, po dwóch dniach przestawiamy w chłodne miejsce.
Ogórki z chili
Ogórki z chili

Inne przepisy na przetwory znajdziesz tutaj.

Zobacz także...

5 komentarzy

  1. Anonimowy pisze:

    gdzie jest woda bo sam ocet i cukier to zamało na zalanie Tadeusz

    1. Tadeuszu, jeśli wolisz łagodniejszy smak, do zalewy octowej dodaj wodę, którą odlewa się po odstaniu ogórków.

    2. Anonim pisze:

      A dlaczego czekać te 6 godzin ?
      Czy można od razu w słoiku i pasteryzować?

  2. Marzena Molisak pisze:

    Robiłam. Pyszne zwłaszcza do grilla 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *