Zapowiedziane wczoraj pulpety z mięsa i cukinii, w pysznym domowym sosie pomidorowym, z dodatkiem pieczarek. Świetne z makaronem, ryżem lub ulubioną kaszą.
Jeśli szukasz pomysłów na dania łączące mięso i warzywa, zobacz tutaj.
SKŁADNIKI NA PULPETY Z MIĘSA I CUKINII:
- 1/2 kg mielonego mięsa (możesz wykorzystać wieprzowe lub drobiowe)
- 1/2 kg startej cukinii
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- tarta bułka ok. 2-3 łyżki
- 1/2 kg pieczarek
- 1/2 litra przecieru pomidorowego (takiego z butelki)
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę, pieczarki i czosnek obrać, następnie cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki, a czosnek przecisnąć przez praskę.
- W dużym rondlu rozgrzać oliwę wrzucić jedną cebulę i pieczarki, lekko oprószyć solą oraz pieprzem i podsmażyć.
- Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i ewentualnie doprawić.
- Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Startą cukinię zasypać płaską łyżką soli i odstawić na przynajmniej pół godziny, po tym czasie odlać płyn i dokładnie odcisnąć.
- Do mięsa dodać startą cukinię, jajko oraz tartą bułkę i wymieszać. Masę doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt rzadka trzeba dodać więcej bułki tartej.
- Z masy mięsnej formować kulki i kłaść je na sos pomidorowy, następnie dusić na wolnym ogniu ok. 25 minut co jakiś obracając pulpeciki. Jeśli sos zbyt mocno się wygotuje można podlać minimalnie wodą.
- Podaj z dowolnym makaronu.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
3 komentarze
Bardzo ciekawy przepis, z pewnością szybko wypróbuję 🙂
Jajko też do tej masy z mięsa i cukini?
tak-już dodałam info o tym kiedy to jajko wmieszać.
Pozdrawiam