Taka porcyjka zdrowia na talerzu. Szybki omlet z mąką z ciecierzycy, którą próbuję ogarniać. Do podbicia smaku wykorzystałam mieszankę suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem, która zachwyciła mnie smakiem.
SKŁADNIKI:
(1 porcja)
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka mąki z ciecierzycy
- szczypta soli
- przyprawa: mieszanka suszonych pomidorów z dodatkiem bazylii i czosnku
- olej do smażenia
- Oddzielić żółtko o białka. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Do ubitej piany dodać żółtko oraz mąkę (mąkę można wcześniej lekko uprażyć na patelni i wystudzić). Doprawić przyprawą. Delikatnie wymieszać.
- Smażyć na rozgrzanym oleju na małej patelni. Do przewrócenia najlepiej użyć talerzyka.
- Podać z jogurtem doprawionym solą i tę samą mieszanką przypraw, posypać sporą ilością kiełków lub drobno pokrojonym szczypiorkiem.
2 komentarze
smaczne i zdrowe śniadanie:)
Fajny pomysł, mąka z ciecierzycy ma zupełnie inny smak od zwykłej, więc warto spróbować.