OMLET Z MĄKĄ Z CIECIERZYCY NA SŁONO

Omlet z mąką z ciecierzycy

Taka porcyjka zdrowia na talerzu. Szybki omlet z mąką z ciecierzycy, którą próbuję ogarniać. Do podbicia smaku wykorzystałam mieszankę suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem, która zachwyciła mnie smakiem.

SKŁADNIKI:
(1 porcja)

  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki z ciecierzycy
  • szczypta soli
  • przyprawa: mieszanka suszonych pomidorów z dodatkiem bazylii i czosnku
  • olej do smażenia
  1. Oddzielić żółtko o białka. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  2. Do ubitej piany dodać żółtko oraz mąkę (mąkę można wcześniej lekko uprażyć na patelni i wystudzić). Doprawić przyprawą. Delikatnie wymieszać.
  3. Smażyć na rozgrzanym oleju na małej patelni. Do przewrócenia najlepiej użyć talerzyka.
  4. Podać z jogurtem doprawionym solą i tę samą mieszanką przypraw, posypać sporą ilością kiełków lub drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz