Zupa dyniowa na mleku, bez mleka. Dzisiaj ukłon w stronę alergików – dla wszystkich tych, którzy nie tolerują: kazeiny, laktoalbuminy czy laktoglobuliny. Zupa wyszła naprawdę świetna.
Dla tych bez uczuleń polecam moją klasyczną mleczną z domowymi zacierkami – klikajcie.
SKŁADNIKI:
- 1 litr mleka sojowego
- 1/2 kg miąższu dyni
- 1/2 łyżeczki soli
- opcjonalnie cukier lub ksylitol do smaku
- Dynię obierz i pokrój na kawałki, wrzuć do garnka i zalej niewielką ilością wody.
- Duś do miękkości (powinna się dawać rozgniatać widelcem). Niektórzy miksują dynię – ja lubię jeśli w zupie trafią się takie większe kawałki i rozgniatam ją tylko widelcem.
- W dużym rondlu zagotuj mleko z solą i dodaj dynię.
- Gotuj na wolnym ogniu dokładnie mieszając.
- Jeśli używam dyni hokkaido, która bardzo szybko się rozgotowuje, wrzucam ją bezpośrednio na mleko i gotuję na wolnym ogniu do miękkości.
Jeden komentarz