Akcja „Ciecierzyca w roli głównej” organizowana przeze mnie na durszlaku i mikserze trwa. Zapraszam do udziału w niej i dzielenia się swoimi pomysłami na dania z ciecierzycą. Po prawej stronie widzicie banerki informujące o akcji.
Ten przepis to pomysł na wykorzystanie ciecierzycy w mój ulubiony sposób. Zmiksowana na jednolitą masę stanowi świetną bazę do wielu dań. Podobna do dzisiejszej, pasta do chleba już była – tutaj wersja podstawowa. Wiem, że wiele osób ją pokochało – zresztą nie dziwi mnie to. Ekspresowa w wykonaniu i naprawdę przepyszna. Lekka, kremowa i dzięki suszonym pomidorom niezwykle aromatyczna. Dzisiaj pasta w wersji zmodyfikowanej z dodatkiem fety.
SKŁADNIKI:
- 1 puszka ciecierzycy
- 3 łyżki suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- 2 łyżki fetylub
- 1/2 słoiczka Felisos z pomidorami i serem solankowym
- Wszystkie składniki zmiksować na pastę, ewentualnie doprawić.