To prosty do przygotowania pasztet z gęsiny wykorzystujący ugotowane mięso oraz podroby z gotowania bulionu.
Kiedy piekę gęś odcinam skrzydła i na nich oraz na podrobach (bez wątróbki) gotuję bardzo aromatyczny bulion, który można wykorzystać do przygotowania ulubionej zupy. Bulion można też zamrozić w niedużych pojemniczkach i użyć kiedy będzie taka potrzeba: do zupy, sosu czy innej potrawy.
Bulion gotuję i potem schładzam przez noc w lodówce. Dzięki temu bardzo łatwo można pozbyć się tłuszczu, który jako „smalec” zbiera się na wierzchu. Mięsko obieram z kości i wraz z podrobami mielę. Prawdę mówiąc pracy naprawdę niewiele, a efekt jest rewelacyjny. Bo taki pasztet jest pachnący i smakujący mięsem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
SKŁADNIKI NA PASZTET Z GĘSINY:
- ugotowane mięso oraz podroby
- 1 cebula
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso obrać z kości i następnie wraz z podrobami zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
- Cebulę pokroić w kostkę, dodać do masy mięsnej. Doprawić solą i pieprzem.
- Wyłożyć do foremki (naczynie do zapiekania lub mała forma do ciasta).
- Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 40 minut.
Modyfikacje:
– można dodać podsmażone pieczarki
– można dodać część warzyw z gotowania bulionu
– cebulkę przed dodaniem można podsmażyć
zobacz też inne moje przepisy na pasztety.
2 komentarze
nigdy nie jadłam takiego:)