Prosty chleb żytni na zakwasie od Tatter, tym razem z dodatkiem ziaren dyni oraz słonecznika.
ZACZYN:
- 32 g zakwasu żytniego razowego
- 96 g maki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
- 192 g wody
- Składniki wymieszaj, przykryj i odstaw na 10-12 godzin.
SKŁADNIKI NA CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE OD TATTER:
- 320 g zaczynu
- 480 g mąki żytniej chlebowej typ 720*
- 280 g wody
- 10 g soli
- garść pestek słonecznika
- garść pestek dyni
- dodatkowo trochę pestek do posypania
- Do zaczynu dodaj wszystkie składniki, wymieszaj. Ciasta z mąki żytniej nie trzeba długo wyrabiać.
Ciasto jest dość luźne i lepkie (mąka żytnia), z tego powodu tym razem chleba nie piekłam w garnku żeliwnym, a w zwykłej formie. Ja preferuję formę silikonową. - Wyłóż ciasto do formy, przykryj posmarowaną oliwą folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
- Chleb piekłam w temperaturze 220 stopni C 45 minut. W połowie czasu wyrzuciłam bochenek z formy aby dopiekł się na kratce.
* można użyć mąkę każdego typu, z pełnoziarnistej wychodzi prawdziwy, pełnoziarnisty chleb żytni
Koniecznie zobacz inne przepisy z mojej domowej piekarni.
2 komentarze
wygląda smacznie:)
Wydaje mi się,że z tymi gramami to przesada