ZAPIEKANKA Z BATATÓW I PIETRUSZKI

Zapiekanka z batatów

Wegetariański obiad na szybko? Proszę bardzo: niezwykle prosta, ale przepyszna zapiekanka z batatów, pietruszki oraz sera bałkańskiego pod czosnkowym sosem. Przygotujesz ją w 15 minut, potem wystarczy ok. 40 minut pieczenia w piekarniku i możesz podawać. Możesz ją podać jako samodzielne danie na obiad lub kolację, świetnie też sprawdzi się jako dodatek do mięsa czy ryby.

SKŁADNIKI – ZAPIEKANKA Z BATATÓW:

  • 4 średniej wielkości bataty
  • 2-4 korzenie pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu (można pominąć, ale z majonezem jest smaczniejsze)
  • 200 g sera tupu bałkańskiego (feta, salatos lub inny solankowy)
  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C (góra-dół).
  2. Bataty i pietruszkę obierz, pokrój w cienkie plasterki, następnie przełóż do dużej miski, oprósz lekko solą i wymieszaj.
  3. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jogurtem oraz majonezem. Dodaj pokruszony ser bałkański i opcjonalnie dopraw solą – wszystko w zależności od tego jak bardzo słony jest ser. Sos przelej do miski z batatami i pietruszką, następnie wymieszaj i przełóż na dużą blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Blachę wstaw do piekarnika, piecz 35-45 minut, podawaj zaraz po upieczeniu.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz