Wegetariański obiad na szybko? Proszę bardzo: niezwykle prosta, ale przepyszna zapiekanka z batatów, pietruszki oraz sera bałkańskiego pod czosnkowym sosem. Przygotujesz ją w 15 minut, potem wystarczy ok. 40 minut pieczenia w piekarniku i możesz podawać. Możesz ją podać jako samodzielne danie na obiad lub kolację, świetnie też sprawdzi się jako dodatek do mięsa czy ryby.
SKŁADNIKI – ZAPIEKANKA Z BATATÓW:
- 4 średniej wielkości bataty
- 2-4 korzenie pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu (można pominąć, ale z majonezem jest smaczniejsze)
- 200 g sera tupu bałkańskiego (feta, salatos lub inny solankowy)
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C (góra-dół).
- Bataty i pietruszkę obierz, pokrój w cienkie plasterki, następnie przełóż do dużej miski, oprósz lekko solą i wymieszaj.
- Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jogurtem oraz majonezem. Dodaj pokruszony ser bałkański i opcjonalnie dopraw solą – wszystko w zależności od tego jak bardzo słony jest ser. Sos przelej do miski z batatami i pietruszką, następnie wymieszaj i przełóż na dużą blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
- Blachę wstaw do piekarnika, piecz 35-45 minut, podawaj zaraz po upieczeniu.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.