Mój ulubiony moment to czas kiedy pojawią się w sprzedaży młode ziemniaczki. Smakują świetnie solo i z dowolnymi dodatkami. My uwielbiamy je pod każdą postacią, ale takie młode ziemniaki pieczone z dodatkiem oliwy, soli i świeżego rozmarynu to uczta smaków.
Przepis powstał w ramach współpracy z Magazynem Kocioł.
SKŁADNIKI NA MŁODE ZIEMNIAKI PIECZONE:
- 750 g młodych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- 3-4 gałązki rozmarynu
- grubo mielona sól
PRZYGOTOWANIE:
- Młode ziemniaki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, wyszoruj szczoteczką jeśli są bardzo brudne. Następnie lekko osusz, skrop oliwą i posyp solą.
- Wymieszaj i przełóż do naczynia air frayera lub na blaszkę. Pomiędzy ziemniaki powkładaj gałązki rozmarynu.
- Piecz w temperaturze 200°C, w zależności od wielkości ziemniaków, 25-35 minut.
Tak przygotowane ziemniaki możesz podać z jajkiem sadzonym, twarożkiem, chłodnikiem czy też solo. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do dań z grilla.
Jeśli kochasz młode ziemniaki zapewne spodoba Ci się ten przepis na przepyszną sałatkę z wędzonym halibutem.
2 komentarze
Doskonały przepis
Mmmmmm……. Lubię ziemniaczki