MŁODE ZIEMNIAKI PIECZONE Z ROZMARYNEM

Młode ziemniaki pieczone z rozmarynem

Mój ulubiony moment to czas kiedy pojawią się w sprzedaży młode ziemniaczki. Smakują świetnie solo i z dowolnymi dodatkami. My uwielbiamy je pod każdą postacią, ale takie młode ziemniaki pieczone z dodatkiem oliwy, soli i świeżego rozmarynu to uczta smaków.

Przepis powstał w ramach współpracy z Magazynem Kocioł.

SKŁADNIKI NA MŁODE ZIEMNIAKI PIECZONE:

  • 750 g młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 3-4 gałązki rozmarynu
  • grubo mielona sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Młode ziemniaki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, wyszoruj szczoteczką jeśli są bardzo brudne. Następnie lekko osusz, skrop oliwą i posyp solą.
  2. Wymieszaj i przełóż do naczynia air frayera lub na blaszkę. Pomiędzy ziemniaki powkładaj gałązki rozmarynu.
  3. Piecz w temperaturze 200°C, w zależności od wielkości ziemniaków, 25-35 minut.
Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem

Tak przygotowane ziemniaki możesz podać z jajkiem sadzonym, twarożkiem, chłodnikiem czy też solo. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do dań z grilla.

Jeśli kochasz młode ziemniaki zapewne spodoba Ci się ten przepis na przepyszną sałatkę z wędzonym halibutem.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz