Prosto, szybko i bardzo szybko. Przepis na zapiekane szparagi z kozim serem podglądnęłam na jakimś niemieckim portalu. Wiedziałam, że będzie pysznie…
SKŁADNIKI NA ZAPIEKANE SZPARAGI Z KOZIM SEREM:
- 1 opakowanie białych szparagów
- 1 opakowanie zielonych szparagów
- 400 g koziego sera pleśniowego
- 2-3 łyżki masła
- kilka gałązek świeżego tymianku
- ząbek czosnku
- opcjonalnie płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotuj 3-4 arkusze papieru do pieczenia, takiej wielkości aby można było w nie zawinąć szparagi.
- Obierz białe szparagi, odetnij końcówki. W zielonych obierz tylko dolny odcinek, również odetnij końcówki.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C.
- Czosnek rozetrzyj z solą, pieprzem i listkami tymianku oraz opcjonalnie z cukrem. Wymieszaj z masłem.
- Rozłóż równomiernie szparagi na przygotowane arkusze papieru. Do każdej dodaj masło, zawiń szczelnie.
- Wstaw do piekarnika na około 30 minut.
- W tym czasie podziel na mniejsze kawałki ser.
- Otwórz pakuneczki. Na szparagi rozłóż ser kozi i wstaw do piekarnika na kolejne 2-3 minuty. Jeśli chcesz bardziej podpieczony ser, zwiększ temperaturę, włącz termoobieg i wydłuż czas podpiekania.