Od jakiegoś czasu jesteśmy posiadaczami maszyny do pieczenia chleba. Jest to bardzo wygodny sposób na domowy chleb: produkty wrzucić do maszyny, włączyć, wyjąć i jeść. Jednak taki wyrabiany i pieczony w foremce ma to coś. Na razie jesteśmy w fazie testów i mam nadzieję, że niedługo dopracujemy taki idealny chlebek z maszyny. Dzisiaj taki jeszcze nie do końca idealny, za to z pysznym i aromatycznym dodatkiem. Twarożek z rzodkiewką oraz pachnącą i odświeżającą miętą, domowy chleb do tego kubek kawy z mlekiem lub gorące kakao, czyli idealne śniadanie…
SKŁADNIKI NA TWAROŻEK Z RZODKIEWKĄ:
- 25 dkg białego sera (może być zwykły, twarożek lub serek wiejski)
- śmietana lub jogurt naturalny
- 3 gałązki mięty, tylko listki
- 1/2 pęczku rzodkiewek
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Rzodkiewkę umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w kostkę.
- Ser razem z miętą utrzeć w blenderze. Dodać jogurt lub śmietanę, aby uzyskać odpowiednią gęstość.
- Do sera dodać rzodkiewkę, całość doprawić solą.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
4 komentarze
Pyszny dodatek do domowego chlebka! – robię sobie taki podobny 'rzodkiewkowy' serek, ale z dodatkiem szczypiorku albo koperku 🙂
…Może niedługo, a puki jeszcze letnią rzodkiewkę mam i miętę akurat też, spróbuję zrobić serek wedle Twojego przepisu – tylko szczerze mówiąc niezbyt lubię takie jadalne 'pasty do zębów'… ;P
Pozdrawiam,
N.
och on wcale nie jest jak pasta do zębów, polecam spróbuj…
W kuchni indyjskiej mięta z jogurtem, twarożkiem i innymi dodatkami jest bardzo popularna.
Z miętą nigdy nie próbowałam, ale wszelakie twarożki uwielbiam 🙂