Dzisiaj sałatka z bobem. Niedługo sezon, u mnie jeszcze mrożony. Pikantnie, lekko i orzeźwiająco… Smacznego.
SKŁAD:
- 1 opakowanie pierożków tortellini
- 1 opakowanie mrożonego bobu marki Poltino
- 150-200 g fety lub ulubionego sera bałkańskiego
SKŁADNIKI NA SOS:
- 1-2 papryczki chilli
- sok z połowy limonki
- starta skórka z połowy limonki
- 5-6 łyżek oliwy
- kilka gałązek mięty
- 1 ząbek czosnku
- sól
PRZYGOTOWANIE:
- Ugotuj w osolonej wodzie, według zaleceń producenta pierożki. Wyjmij łyżką cedzakową, ostudź.
- W tej samej wodzie ugotuj bób. Nie rozgotuj go. Odcedź i przelej zimną wodą. Ostudź i obierz ze skórek.
- Czosnek obierz, rozetrzyj z solą. Papryczkę drobno pokrój.
- Listki mięty posiekaj.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu.
- Wymieszaj delikatnie pierożki, bób z sosem. Wierzch posyp pokruszoną fetą.