Tort na uroczystość Pierwszej Komunii Świętej Dobrawy. Na bazie jednego z najlepszych jakie zdarzyło mi się robić – tortu egipskiego, który już Wam prezentowałam. Z niewielkimi zmianami w postaci blatów z dodatkiem migdałów oraz masy z bitą śmietaną i serkiem mascarpone.
Na życzenie mamy małej „komunistki”, która poprosiła o „dużo kwiatków” wyprodukowałam prawie całą jabłonkową gałązkę.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
przepis na jeden blat, trzeba upiec 3 sztuki, każdy przygotowując osobno
- 4 białka
- 4 łyżki cukru
- 7 dkg mielonych migdałów
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać.
- Do piany dodać migdały i mąkę, delikatnie wymieszać.
- Masę przełożyć do tortownicy (u mnie 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
MASA BUDYNIOWA:
- 12 żółtek
- 12 łyżek cukru
- 9,5 łyżki mąki pszennej
- 720 ml mleka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 30 dkg miękkiego masła
- Żółtka, mąkę i oba cukry dokładnie zmiksować ze szklanką mleka tak aby nie było grudek.
- Pozostałe mleko zagotować w rondelku z grubym dnem.
- Do gotującego się mleka wlać żółtka z cukrem i cały czas mieszając ugotować budyń. Ostudzić.
- Masło dokładnie utrzeć. Miksować nadal i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu.
MASA ŚMIETANKOWA:
- 250 ml śmietany kremówki
- 25 dkg serka mascarpone
- 20 dkg orzechów laskowych
- 30 dkg cukru
- 2 łyżki cukru
- Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku. Wystudzić, oczyścić ze skórek, które powinny po uprażeniu ładnie „odejść”. Rozdrobnić.
- Cukier stopić na niedużej patelni. Powinien się on całkowicie rozpuścić. Należy bardzo uważać bo jest on bardzo gorący. Karmel szybko rozprowadzić na papierze jak najcieńszą warstwą. Zostawić do wystudzenia i potem rozdrobnić.
- Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru. Śmietanę dokładnie wymieszać z serkiem, dodać orzechy oraz pokruszony karmel. Wymieszać.
- Kolejność: blat, masa budyniowa, masa śmietankowa. Boki tortu posmarować masą budyniową.
Ozdoby wykonane z masy plastycznej domowej roboty – tutaj krok po kroku jej wykonanie.
3 komentarze
Orzechowy, mój ulubiony!
Podziwiam. Piękny. Dobra robota 🙂
Brawo 🙂
piękny:) bardzo ładna dekoracja:)
Piękne ciasto! Idealnie wykonane, małe arcydzieło 😉