MIZERIA INACZEJ CZYLI KHYAR BI LABAN

Mizeria inaczej

Świeża, lekka, niezwykle aromatyczna i bardzo orzeźwiająca wersja dobrze nam znanej surówki. Mizeria inaczej z dodatkiem czosnku oraz listkami świeżej mięty to całkiem inne doznania smakowe. Świetnie sprawdzi się z każdym mięsem czy rybą z grilla.

Ja ostatnio podałam ją do falafli, dla mnie to duet idealny, razem smakują znakomicie.

Dipy i sosy są fajnym dodatkiem zarówno do tradycyjnego obiadu, ale ja szczególnie cenię je jako obowiązkowy element grilla – zobacz inne propozycje.

MIZERIA INACZEJ -SKŁADNIKI:

  • 2 zielone ogórki
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku
  • garść listków świeżej mięty (do smaku)

PRZYGOTOWANIE:

  • Ogórki obierz i pokrój w plasterki. Wyłóż na sito, posól i odstaw.
  • Obierz czosnek, dodaj listki mięty i rozetrzyj w moździerzu lub drobno posiekaj i rozetrzyj na desce.
  • Wymieszaj jogurt z odsączonymi ogórkami oraz miętą i czosnkiem.
    Podaj mocno schłodzone.

Zobacz mój profil na FB.

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz