Świeża, lekka, niezwykle aromatyczna i bardzo orzeźwiająca wersja dobrze nam znanej surówki. Mizeria inaczej z dodatkiem czosnku oraz listkami świeżej mięty to całkiem inne doznania smakowe. Świetnie sprawdzi się z każdym mięsem czy rybą z grilla.
Ja ostatnio podałam ją do falafli, dla mnie to duet idealny, razem smakują znakomicie.
Dipy i sosy są fajnym dodatkiem zarówno do tradycyjnego obiadu, ale ja szczególnie cenię je jako obowiązkowy element grilla – zobacz inne propozycje.
MIZERIA INACZEJ -SKŁADNIKI:
- 2 zielone ogórki
- 500 g jogurtu greckiego
- 1-2 łyżeczki soli
- 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku
- garść listków świeżej mięty (do smaku)
PRZYGOTOWANIE:
- Ogórki obierz i pokrój w plasterki. Wyłóż na sito, posól i odstaw.
- Obierz czosnek, dodaj listki mięty i rozetrzyj w moździerzu lub drobno posiekaj i rozetrzyj na desce.
- Wymieszaj jogurt z odsączonymi ogórkami oraz miętą i czosnkiem.
Podaj mocno schłodzone.
Zobacz mój profil na FB.
3 komentarze
Hmm, z podobnych składników i takich proporcji przygotowuję domowy sos tzatziki – tyle, że ogórki trę na tarce zamiast kroić…pyszne!
orzeźwiające danie i smaczne, pozdrawiam 🙂
wygląda ciekawie:)