Siedemnasty numer Magazynu Kocioł to winogrona i dynia. Ja przygotowałam do tego numeru miedzy innymi takie trzy przystawki z winogronami.
Kuleczki serowe
SKŁADNIKI:
- winogrona białe i czerwone
- 250 g twarogu półtłustego
- 6 łyżek zmielonych migdałów + 3–4 łyżki do obtoczenia
- sól
PRZYGOTOWANIE:
Ser mieszamy z migdałami i doprawiamy solą. Z masy serowej formujemy kulki z winogronem w środku, obtaczamy w zmielonych migdałach i układamy na desce.
Koreczki
SKŁADNIKI::
- winogrona białe i czerwone
- kilka kabanosów
- kawałek sera żółtego
PRZYGOTOWANIE:
Ser kroimy w kostkę, kabanosy na kawałki. Nabijamy na specjalne patyczki lub wykałaczki i układamy na desce.
Winogrona z gorgonzolą
SKŁADNIKI:
- winogrona białe i czerwone
- 125 g gorgonzoli
- 4 czubate łyżki zmielonych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE:
Ser mieszamy ze zmielonymi orzechami. Nacinamy wzdłuż winogrona zostawiając nie rozciętą skórkę z jednej strony. Wypełniamy kieszonkę serem i układamy na desce.