To nie mogło nie smakować. Makaron – zawsze i z czymkolwiek. Krewetki – każde i w każdej ilości. Szparagi – choć odkryte dopiero w tym roku, to obdarzone przeze mnie wielką miłością. Ten zestaw zawiera wszystko co lubię, powiem inaczej – po prostu kocham. Zapraszam na prosty makaron z krewetkami i szparagami w postaci pysznego, kremowego sosu ze śmietaną kremówką.
Zobacz mój profil na FB.
SKŁADNIKI NA MAKARON Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI:
- 1 kg gotowanych krewetek w pancerzach
- 1/2 kg białych szparagów
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1-2 papryczki chili
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 50 dkg ulubionego makaronu
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- parmezan do posypania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
- Krewetki obrać z pancerzy.
- Szparagi obrać i obgotować w małej ilości lekko osolonej wody, następnie szparagi zmiksować, pod koniec dodając kremówkę.
- Pozostałe warzywa oczyścić i drobno pokroić.
- Na dużej patelni rozgrzać masło i oliwę, następnie dodać cebulę, czosnek, selera i papryczki chili. Oprószyć solą i smażyć na wolnym ogniu, tak aby się tylko zeszkliły. Wlać krem ze szparagów, następnie doprawić solą i pieprzem i gotować aż sos się ładnie zredukuje.
- W tym czasie ugotować makaron*.
- Do sosu włożyć obrane krewetki. Powinny się tylko zagrzać, dłuższe ich gotowanie jest zbędne (są już obgotowane) i nie bardzo korzystne, ponieważ zrobią się gumowate.
- Do sosu dodać gorący, świeżo odcedzony makaron, na koniec całość wymieszać i najlepiej od razu podawać.
* Warto zostawić trochę wody z gotowania makaronu – ona idealnie się nadaje do ewentualnego rozrzedzenia sosu.