Ostatnio przeglądam książki związane z kuchnią w naszej bibliotece miejskiej. Księgozbiór pokaźny, więc mam nadzieję na wygrzebanie podobnych rarytasów jak ten. Przepis na Huevos diablos znalazłam w bardzo dziwnej (jak dla mnie) pozycji Balsam dla duszy: Książka kucharska. Zaciekawił mnie ten przepis tak bardzo, że na drugi dzień zabrałam się za wykonanie go.
SKŁADNIKI NA HUEVOS DIABLOS :
na 6 osób
- 2 łyżki oliwy
- 1 posiekana cebula
- 1 ząbek posiekanego czosnku (ja dałam 3)
- 800-850 g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- pieprz turecki, papryka, sól do smaku
- 3/4 szklanki tartego parmezanu
- 6 jajek
- masło
PRZYGOTOWANIE:
- Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek, oprószyć solą, następnie chwilę razem smażyć na wolnym ogniu. Dodać pomidory i sos Worcestershire, na koniec doprawić pozostałymi przyprawami. Sos ma być dość pikantny*.
- Do sosu dodać parmezan, wymieszać i rozlać do 6 miseczek żaroodpornych, a następnie na środku każdej porcji zrobić wgłębienie i wbić po jednym jajku. Jajko oprószyć delikatnie solą, położyć wiórek masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Zapiekać 10-20 minut, tak aby białko było ścięte, a żółtko płynne.
- Podawać z tortillą lub świeżą bagietką.
*Jak pisała autorka przepisu, na tym etapie można sos zamrozić tak aby mieć go w pogotowiu gdy przyjdzie nam ochota na to danie.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
interesujące 🙂 podoba mi się!
kulinarnyoliwek.blox.pl
Ciekawe danie, chętnie zrobię coś takiego:)