To druga zupa z bakłażanem przygotowana do Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego KOCIOŁ. Bardzo prosta do przygotowania, o niezwykle ciekawym smaku. Pieczony bakłażan oraz gotowa fasola z puszki – myślę, że skusicie się na samodzielne przygotowanie.
SKŁADNIKI:
- 2 bakłażany
- 2 puszki białej fasoli
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 cebule
- sól
- świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki
- Rozgrzej piekarnik do 220 C.
- Bakłażana ponakłuwaj i wstaw na blaszce do piekarnika. Piecz około 40 minut, lekko przestudź.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej delikatnie oliwę, dodaj cebulę, oprósz solą i duś do zeszklenia.
- Do cebuli dodaj miąższ bakłażana oraz fasolę razem z płynem. Gotuj około 10 minut, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Zupę podaj gorącą, posypaną natką pietruszki.
