Prosto i zdrowo – to na pewno można powiedzieć o tym daniu. Pyszne pieczone kotlety cielęce, w delikatnej panierce z siekanych migdałów. Bez smażenia, bez białej mąki, lekko i dietetycznie. Ja wykorzystałam cielęcinę – wyszły mi ładne kotleciki z kostką z dość sporej porcji górki. Resztę mięsa poporcjowałam – część z kostkami na zupę, część mięsną na strogonowa.
SKŁADNIKI NA PIECZONE KOTLETY CIELĘCE:
- 4 kotlety cielęce z kostką
- 1- 2 jaja
- 100 g migdałów
- sól, pieprz
- oliwa do posmarowania blaszki
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie każdego kotleta lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
- W tym czasie migdały drobno posiekać lub rozdrobnić w blenderze, a jajka rozkłócić z solą i pieprzem.
- Kotlety panierować w jajku, potem w migdałach i układać na blaszce wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około pół godziny (w połowie pieczenia delikatnie obrócić kotlety).
- Podać z surówką lub ulubioną sałatką oraz pieczonymi batatami, ewentualnie ziemniakami
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
Jeden komentarz
ale smakowite miesko:)