PIECZONA KACZKA W MAJERANKU

Pieczona kaczka z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną

Proste, nie wymagające wielkich umiejętności pełne danie, którym możesz zabłysnąć podczas rodzinnego obiadu. Pieczona kaczka podana z duszoną kaszą gryczaną i kapustą kiszoną. Duet kaszy i kapusty pokochaliśmy już jakiś czas, jest świetne uzupełnienie do mięsa.

SKŁADNIKI – PIECZONA KACZKA:

  • 1 kaczka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka soli
  1. Kaczkę opłucz, usuń zbędny tłuszcz ze środka. Dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym, następnie natrzyj solą i majerankiem. Odstaw do zamarynowania najlepiej na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin.
  2. Piecz w temperaturze 180 stopni C od półtorej do dwóch godzin.
  3. Kaczkę najlepiej piec w blaszce z kratką gdyż podczas pieczenia wytapia się bardzo duża ilość tłuszczu.

SKŁADNIKI NA KASZĘ GRYCZANĄ Z KAPUSTĄ KISZONĄ:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tłuszczu wytopionego podczas pieczenia kaczki
  • sól, pieprz do smaku
  1. Na pół godziny przed końcem pieczenia kaczki przygotuj kaszę z kapustą.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, oprósz solą i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, następnie wsyp kaszę i smaż chwilę razem. Podlewaj stopniowo niewielką ilością wody i duś około 10 minut.
  3. Kapustę dokładnie odciśnij i drobno pokrój, następnie dodaj do kaszy, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut. Podaj razem z pieczoną kaczką.
Pieczona kaczka z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną
Pieczona kaczka z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną

Zobacz także...

Jeden komentarz

  1. Przepis wygląda na mało skomplikowany, aż trudno uwierzyć, że tak prosto można przygotować takie wspaniałe danie. Mam wrażenie, że ten majeranek pachnie aż tutaj u mnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *