PIECZONA KACZKA W MAJERANKU

Pieczona kaczka z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną

Proste, nie wymagające wielkich umiejętności pełne danie, którym możesz zabłysnąć podczas rodzinnego obiadu. Pieczona kaczka podana z duszoną kaszą gryczaną i kapustą kiszoną. Duet kaszy i kapusty pokochaliśmy już jakiś czas, jest świetne uzupełnienie do mięsa.

SKŁADNIKI – PIECZONA KACZKA:

  • 1 kaczka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka soli
  1. Kaczkę opłucz, usuń zbędny tłuszcz ze środka. Dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym, następnie natrzyj solą i majerankiem. Odstaw do zamarynowania najlepiej na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin.
  2. Piecz w temperaturze 180 stopni C od półtorej do dwóch godzin.
  3. Kaczkę najlepiej piec w blaszce z kratką gdyż podczas pieczenia wytapia się bardzo duża ilość tłuszczu.

SKŁADNIKI NA KASZĘ GRYCZANĄ Z KAPUSTĄ KISZONĄ:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tłuszczu wytopionego podczas pieczenia kaczki
  • sól, pieprz do smaku
  1. Na pół godziny przed końcem pieczenia kaczki przygotuj kaszę z kapustą.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, oprósz solą i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, następnie wsyp kaszę i smaż chwilę razem. Podlewaj stopniowo niewielką ilością wody i duś około 10 minut.
  3. Kapustę dokładnie odciśnij i drobno pokrój, następnie dodaj do kaszy, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut. Podaj razem z pieczoną kaczką.
Pieczona kaczka z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną
Pieczona kaczka z kapustą kiszoną i kaszą gryczaną
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz