Proste, nie wymagające wielkich umiejętności pełne danie, którym możesz zabłysnąć podczas rodzinnego obiadu. Pieczona kaczka podana z duszoną kaszą gryczaną i kapustą kiszoną. Duet kaszy i kapusty pokochaliśmy już jakiś czas, jest świetne uzupełnienie do mięsa.
SKŁADNIKI – PIECZONA KACZKA:
- 1 kaczka
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka soli
- Kaczkę opłucz, usuń zbędny tłuszcz ze środka. Dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym, następnie natrzyj solą i majerankiem. Odstaw do zamarynowania najlepiej na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin.
- Piecz w temperaturze 180 stopni C od półtorej do dwóch godzin.
- Kaczkę najlepiej piec w blaszce z kratką gdyż podczas pieczenia wytapia się bardzo duża ilość tłuszczu.
SKŁADNIKI NA KASZĘ GRYCZANĄ Z KAPUSTĄ KISZONĄ:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 2 łyżki tłuszczu wytopionego podczas pieczenia kaczki
- sól, pieprz do smaku
- Na pół godziny przed końcem pieczenia kaczki przygotuj kaszę z kapustą.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, oprósz solą i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, następnie wsyp kaszę i smaż chwilę razem. Podlewaj stopniowo niewielką ilością wody i duś około 10 minut.
- Kapustę dokładnie odciśnij i drobno pokrój, następnie dodaj do kaszy, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut. Podaj razem z pieczoną kaczką.
Jeden komentarz
Przepis wygląda na mało skomplikowany, aż trudno uwierzyć, że tak prosto można przygotować takie wspaniałe danie. Mam wrażenie, że ten majeranek pachnie aż tutaj u mnie 🙂