Boczniaki można przygotować na wiele sposobów – można je smażyć, piec i grillować. Jednym z najsmaczniejszych są grzyby panierowane smażone. Niestety tak przygotowane mają sporo tłuszczu, jak we wszystkich smażonych panierowanych daniach. Podobny efekt uzyskamy piekąc boczniaki w panierce w piekarniku. Będą równie smaczne jak te smażone, ale zdecydowanie mniej kaloryczne. Tak przygotowane grzyby można wykorzystać jako wkład do burgera czy kanapki, a można też podać z ziemniakami jak tradycyjnego schabowego.
U nas tym razem z dodatkiem dwóch sosów i warzyw oraz chlebków pita. Składniki sosów wystarczy wymieszać, a następnie doprawić solą, a chlebki podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce. Zamiast pity świetnie sprawdzą się chlebki naan lub tortille.
Inne przepisy z wykorzystaniem boczniaków znajdziesz tutaj. Sporo przepisów z tymi grzybami do pobrania w bezpłatnym wydaniu Magazynu Kocioł.
SKŁADNIKI NA BOCZNIAKI W PANIERCE:
- 500 g boczniaków ostrygowatych
- 2-3 jajka
- 4 łyżki tartego parmezanu
- pełnoziarnista (lub zwykła) bułka tarta do panierowania
- 2-4 łyżki oleju
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Grzyby wyłóż na deskę, ugnieć tak aby były bardziej płaskie. Wyłóż na ręcznik papierowy i delikatnie wyciśnij jak najwięcej wody. Oprósz solą i pieprzem.
- W jednej miseczce rozkłóć jajka razem z solą i pieprzem. Do drugiej nasyp tartą bułkę.
- Dużą blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200°C
- Grzyby panieruj w jajku oraz bułce i układaj na blaszce. Skrop połową oleju, wstaw do rozgrzanego piekarnika (górna grzałka, blaszka na górną szynę) i piecz do zrumienienia.
- Obróć boczniaki, skrop resztą oleju, a następnie posyp parmezanem. Ponownie wstaw do piekarnika i podpiecz, aby ładnie zarumienić grzyby.
SOS CZOSNKOWY Z OGÓRKIEM:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 startego ogórka
- 1 roztarty ząbek czosnku
- sól
SOS SRIRACHA:
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki majonezu
- sos sriracha (do smaku)
- sól