Zamiast sklepowego zrób sama… Domowa granola to prosty do przygotowania dodatek, który wykorzystasz do jogurtu, mleka lub po prostu do przegryzania w czasie zdalnej pracy czy oglądania ulubionego serialu.
Moja wersja to chyba najprostsza z możliwych, ale możesz dowolnie komponować składniki, dodając inne orzechy, ziarna słonecznika lub pestki dyni. Płatki które użyjesz do przygotowania granoli, to też pełna dowolność – u mnie to owies i orkisz, bo na co dzień z nich korzystamy. Możesz użyć gryczanych, żytnich czy pszennych. Domowa granola wyjdzie zarówno, ja w mojej wersji na patelni, ale możesz też podpiec płatki i orzechy na blaszce w piekarniku – wystarczy 20-30 minut w temperaturze 160°C. Poza rodzynkami możesz dodać inne suszone owoce lub połamane kostki czekolady.
SKŁADNIKI – DOMOWA GRANOLA:
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- 1/2 szkl. płatków orkiszowych
- po 1/4 szkl. migdałów i orzechów włoskich
- 1/4 szkl. rodzynek
- 1/4 szkl. suszonej żurawiny
- 3 łyżki syropu z agawy ( lub miodu lub syropu klonowego)
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki wymieszaj z orzechami i migdałami. Orzechy i migdały przed pieczeniem możesz pokroić na mniejsze kawałki.
- Wyłóż na rozgrzaną patelnię, dodaj syrop z agawy oraz sól. Praż na małym ogniu kilka minut, co jakiś czas dokładnie mieszając. Kiedy płatki ładnie się zrumienią, przesyp całość do miski i odstaw do ostudzenia.
- Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj. Przełóż do słoiczka.