DOMOWA GRANOLA Z SUSZONYMI OWOCAMI

Domowa granola

Zamiast sklepowego zrób sama… Domowa granola to prosty do przygotowania dodatek, który wykorzystasz do jogurtu, mleka lub po prostu do przegryzania w czasie zdalnej pracy czy oglądania ulubionego serialu.

Moja wersja to chyba najprostsza z możliwych, ale możesz dowolnie komponować składniki, dodając inne orzechy, ziarna słonecznika lub pestki dyni. Płatki które użyjesz do przygotowania granoli, to też pełna dowolność – u mnie to owies i orkisz, bo na co dzień z nich korzystamy. Możesz użyć gryczanych, żytnich czy pszennych. Domowa granola wyjdzie zarówno, ja w mojej wersji na patelni, ale możesz też podpiec płatki i orzechy na blaszce w piekarniku – wystarczy 20-30 minut w temperaturze 160°C. Poza rodzynkami możesz dodać inne suszone owoce lub połamane kostki czekolady.

SKŁADNIKI – DOMOWA GRANOLA:

  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. płatków orkiszowych
  • po 1/4 szkl. migdałów i orzechów włoskich
  • 1/4 szkl. rodzynek
  • 1/4 szkl. suszonej żurawiny
  • 3 łyżki syropu z agawy ( lub miodu lub syropu klonowego)
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki wymieszaj z orzechami i migdałami. Orzechy i migdały przed pieczeniem możesz pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Wyłóż na rozgrzaną patelnię, dodaj syrop z agawy oraz sól. Praż na małym ogniu kilka minut, co jakiś czas dokładnie mieszając. Kiedy płatki ładnie się zrumienią, przesyp całość do miski i odstaw do ostudzenia.
  3. Dodaj rodzynki i żurawinę, wymieszaj. Przełóż do słoiczka.
Domowa granola
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz