CIASTO ZEBRA ZE SZPINAKIEM

To ciasto zebra zostało przygotowane w kuchni Cafe Babilon do jedenastego numeru Magazynu KOCIOŁ. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu, bo ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale równie dobrze smakuje. Było testowane przez współpracowników mojego męża i otrzymało pełen akcept. Wiem też, że niektórzy czekali na ten przepis…

W mojej wersji przygotowane na mleku roślinnym. Jeśli nie zmagacie się z dietami, mleko migdałowe możecie zastąpić zwykłym krowim.

SKŁADNIKI:

  • 3 duże jajka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1/3 szklanki oleju plus trochę do pomarowania tortownicy
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • skórka starta z połowy cytryny
  • cukier puder do posypania
  1. Szpinak odstaw do rozmrożenia. Odciśnij nadmiar wody i dokładnie odsącz na sitku.
  2. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Ubij jajka z cukrem na jasną puszystą masę.
  4. Do masy jajecznej dodaj olej, mleko oraz przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj.
  5. Ciasto podziel na trzy części. Do pierwszej dodaj skórkę cytrynową, do drugiej kakao, do trzeciej szpinak.
  6. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj olejem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  7. Na środek tortownicy wyłóż łyżkę białego ciasta, na środek białego ciasta wyłóż łyżkę zielonego, na środek zielonego, łyżkę brązowego. Powtarzaj do wyłożenia całości.
  8. Piecz około 45 minut do suchego patyczka. Ostudź w formie.
  9. Ostudzone ciasto przełóż na paterę i oprósz cukrem pudrem.
Ciasto zebra ze szpinakiem
Ciasto zebra ze szpinakiem
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

    1. Zebry nie robiłam ze świeżym. Gdybym miała coś kombinować, użyłabym jakieś 800 g. Trzeba byłoby go bardzo drobno posiekać i sparzyć

Zostaw komentarz