Dzisiaj będzie zwykły, najzwyklejszy przepis na kopytka z bułką tartą, czyli kluski z ziemniakami i białym serem oraz kilka słów o sucharkach.
W „Kucharce litewskiej” Wincentyny Zawadzkiej jest wiele razy mowa o „sucharku”. Najwięcej jest przepisów na sucharki drożdżowe, ale są również na takie wykonane z ciasta kruchego. Owe sucharki przypominają włoskie biscotti. Wstępnie upieczone i jeszcze ciepłe pokrojone na małe kromeczki. Potem maczane w śmietance, mleku lub winie, posypane cukrem, nieraz cynamonem i ponownie upieczone, a raczej wysuszone. Na pewno któryś z proponowanych przez Zawadzką przepisów za jakiś czas Wam przedstawię.
Jednak dzisiejszy „sucharek” to bardziej nasza dzisiejsza bułka tarta. Wymieniany jest on bardzo często, w wielu przepisach: „utarzane wprzód w jaju i sucharku„, „wysmarować sklarowanem i ostudzonem masłem i osypać utłuczonym sucharkiem” lub tak jak moja dzisiejsza propozycja „na wydaniu pokropić zarumienionym masłem z sucharkiem„. Podejrzewam, że sucharek ten, to były zmielone słodkie sucharki i niewiele miały wspólnego z dostępną w sklepach dzisiejszą bułką tartą. Muszę tutaj dodać, że od jakiegoś czasu korzystam tylko z bułki własnej produkcji: wystarczy zostawić i wysuszyć kilka kromek domowej bułki lub chleba.
SKŁADNIKI NA KOPYTKA Z BUŁKĄ TARTĄ:
- 400 g ziemniaków
- 400 g białego sera
- 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania stolnicy
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
SKŁADNIKI NA SUCHAREK:
- 100 g masła
- 3-4 łyżki tartej bułki
- cukier (najlepszy brązowy) do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki ugotować, następnie całkowicie wystudzić.
- Ser i ziemniaki przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
- Dodać jajka, sól i mąkę, wymieszać i bardzo szybko zagnieść ciasto. Ilość mąki będzie zależna od wilgotności sera i od gatunku ziemniaków. Nie należy jej dawać zbyt dużo, wystarczy tyle, aby można było zagnieść ciasto – większa ilość sprawi, że kluski będą twarde.
- Na stolnicy podsypanej mąką toczyć wałki grubości ok. 2 centymetrów, a następnie kroić kopytka (ja lubię takie krojone ze skosu).
- Gotować w osolonej wodzie, wyjmować łyżką cedzakową po około minucie od wypłynięcia.
- Na patelni zrumienić bułkę, dodać masło, mieszać, aż się rozpuści.
- Przed podaniem gotowe kluski polać sucharkiem i posypać cukrem.
Jeden komentarz
kopytka uwielbiam:) myślałam że to będą pokruszone sucharki ale w sumie nie wiele się pomyliłam:D