PIECZONE ŻEBERKA CIELĘCE

Pieczone żeberka cielęce

Udało mi się zakupić ładny kawałek żeberek cielęcych. Postanowiłam nie kroić ich na porcje, lecz upiec w całości – dzieciom się podobało. Marynata, dwie godziny w lodówce i piekarnik – obiad sam się zrobił – zapraszam na pieczone żeberka cielęce.

SKŁADNIKI NA PIECZONE ŻEBERKA CIELĘCE:

  • ok. 1,5 kg żeberek cielęcych w jednym kawałku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mieszanki ziół
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso opłukać i ususzyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać wzdłuż kości, tak aby utworzył się „grzebyk”.
  2. Czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z pozostałymi składnikami, marynatą natrzeć mięso, pamiętając o nacięciach. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
  3. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec około półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (pierwsze pół godziny pod przykryciem). Od czasu do czasu polewać mięso wytworzonym sosem.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB, a jeśli szukasz innych przepisów na żeberka, zobacz tutaj.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz