Udało mi się zakupić ładny kawałek żeberek cielęcych. Postanowiłam nie kroić ich na porcje, lecz upiec w całości – dzieciom się podobało. Marynata, dwie godziny w lodówce i piekarnik – obiad sam się zrobił – zapraszam na pieczone żeberka cielęce.
SKŁADNIKI NA PIECZONE ŻEBERKA CIELĘCE:
- ok. 1,5 kg żeberek cielęcych w jednym kawałku
- 1/2 szklanki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka mieszanki ziół
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Mięso opłukać i ususzyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać wzdłuż kości, tak aby utworzył się „grzebyk”.
- Czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać z pozostałymi składnikami, marynatą natrzeć mięso, pamiętając o nacięciach. Odstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
- Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec około półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (pierwsze pół godziny pod przykryciem). Od czasu do czasu polewać mięso wytworzonym sosem.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB, a jeśli szukasz innych przepisów na żeberka, zobacz tutaj.